Nevrijeme u Zagrebu: Vjetar rušio stabla i nosio krovove, pet povrijeđenih

Gradske službe u Zagrebu imale su tijekom ponedjeljka više od 700 intervencija, a pet osoba je ozlijeđeno zbog nevremena i jakog vjetra koji je počeo puhati u noći s nedjelje na ponedjeljak i koji još uvijek puše u glavnom gradu Hrvatske.

Vjetar je na području Zagreba puhao cijele noći i tijekom većeg dijela dana te je rušio stabla, reklame, kidao i nosio krovove i dijelove fasada.

Na mahove su udari vjetra bili jači od 100 kilometara na sat, kako su prenijeli mediji.  

Zagrebačke ulice bile su pune odlomljenih grana, a bilo je problema i u gradskom prijevozu.

Ponegde je bilo i razbijenih semafora, hitne službe i vatrogasci interveniraju cijeli dan, prenosi Tanjug zagrebački portal Index.hr.

Bandić: Nevrijeme kakvo se ne pamti 45 godina

Olujno nevrijeme zahvatilo je i druge dijelove Hrvatske, pa je tako i u Karlovcu i Međimurju na sjeveru zemlje snažan vjetar tijekom dana čupao stabla. Jak vjetar puhao je i izazivao probleme i na području Hrvatskog zagorja i drugdje u središnjoj Hrvatskoj.

Istramet je, kako su prenijeli mediji, javio o bujicama u Istri nakon obilne kiše koja je tijekom dana padala na tom poluotoku, a obilnije kiše bilo je i u nekim drugim dijelovima zemlje.

MUP je upozorio građane da zbog jakog vjetra bez potrebe ne izlaze na otvoreno i da koriste javni prijevoz. 

Na koordinacijskom sastanku gradskih službi proglašen prvi stupanj pripravnosti, a iz Grada Zagreba poručili su da je na terenu osam tisuća vatrogasaca koji saniraju nastalu štetu, te da su službe na terenu 24 sata.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je da se ovakvo nevrijeme u Zagrebu ne pamti u zadnjih 45 godina. 

I Policijska uprava zagrebačka je zbog jakog i olujnog vjetra na području grada Zagreba i Zagrebačke županije objavila upozorenje u kojem preporuča građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno.

“Zbog jakog i olujnog vjetra koji će i tijekom današnjeg dana puhati na području grada Zagreba i zagrebačke županije, preporučuje se građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno. Pogotovo se to odnosi na starije osobe i djecu. Preporučamo građanima da koriste javni prijevoz. Također pozivamo građane da ne odlaze u okolno gorje. U slučaju potrebe za pomoći nazovite na žurni broj 112”, stoji u upozorenju PUZ-a građanima Zagreba i zagrebačke županije.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja za gotovo cijelu zemlju zbog mogućnosti jakog vjetra i ekstremnih količina padalina.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izvijestio je u ponedjeljak poslijepodne da su gradske službe imale više od 700 intervencija, ali da Grad za sada ne razmišlja o proglašenju elementarne nepogode zbog olujnog nevremena u Zagrebu.

“Zagrebačke službe su reagirale na vrijeme. Jutros smo imali koordinaciju u call centru i pozivam građane na strpljenje te osobe starije dobi, trudnice, majke s djecom i djecu da što manje izlaze po ovom vremenu dok se stvari ne smire”, rekao je gradonačelnik na konferenciji za medije, kako prenosi Hina.

Petero povrijeđenih

Za dojave o poteškoćama uzrokovanih vremenskim neprilikama, koje se odnose na komunalnu i prometnu infrastrukturu, otvorena je besplatna linija 0800 818 919.

Petero osoba imalo je lakše ozljede i pušteni su iz zagrebačke Klinike za Traumatologiju, dok jedna starija žena čeka na operaciju bedrene kosti, izvijestio je Bandić nakon što je posjetio ozlijeđene. 

Pohvalio je sve dežurne službe te najavio da će posebno povjerenstvo evidentirati nastalu štetu. 

“Grad funkcionira normalno i za sada ne razmišljamo o proglašenju elementarne nepogode, stvari držimo pod kontrolom”, poručio je gradonačelnik.

Naglasio je da sve autobusne i tramvajske linije voze, dok Zrinjevac uklanja porušena stabla, a očekuje se da će u roku od 48 sati svo lišće i granje biti uklonjeno sa zagrebačkih ulica. 
“Neće tu biti ogrjeva, nije to drveće za ogrjev. To su grane, lišće, zelenje i to sve ide u kompostanu u Zrinjevac i bit će spremljeno tamo gdje treba”, istaknuo je Bandić.

Nevrijeme koje je u ponedjeljak zahvatilo Zagreb ostavilo je traga i na povijesnoj crkvi svetog Marka na Gornjem gradu, na kojoj je oštećen jedan od satova, onaj na istočnoj strani, a s krova na sjevernoj strani palo je nekoliko crijepova.

Zbog nastalih oštećenja policija je iz sigurnosnih razloga zatvorila prolaz između crkve i zgrade Hrvatskog sabora, a time i ulaz u saborsku zgradu s Trga svetog Marka, pa se u nju ulazilo iz Opatičke ulice.

Uslijed intenzivnih oborina tijekom vikenda te prognoziranih oborina za prvu polovicu tjedna, u većem dijelu Hrvatske vodostaji su u porastu s tendencijom daljnjeg porasta, posebice na slivu Save, Une i Kupe, izvijestile su u ponedjeljak navečer Hrvatske vode.

Porast vodostaja

Postoji mogućnost bujičnih poplava na području Rijeke i Primorja, Gorskog kotara, Like, Banovine, Korduna, sjeverne i srednje Dalmacije i unutrašnjosti te na vodotocima koji se slijevaju s Bilogore, Papuka, Psunja i Krndije.

Očekuje se značajan porast vodostaja Une, a maksimum u Hrvatskoj Kostajnici bi mogao biti sutra navečer kada se očekuje vrh vodnog vala te bi vodostaji mogli dosegnuti izvanredno stanje mjera obrane od poplava.

Iako stanje još nije kritično, zbog naglog porasta vodostaja rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici, koja raste od pet do deset centimetara na sat, u pripremi su mjere obrane od poplava, a zbog zamućenosti na vodocrpilištu vodu za piće potrebno je prokuhavati.

Prema prognozama Hrvatskih voda, u utorak prijepodne očekuje se vrhunac vodenog vala na karlovačkim rijekama, uzrokovan obilnom kišom, no vodostaj rijeke Korane ne bi trebao prelaziti 750 centimetara, što znači da će obrana od poplave ostati na tzv. pripremnim mjerama, priopćeno je u ponedjeljak na večer iz Stožera civilne zaštite Grada Karlovca.

Unatoč tome traje punjenje vreća pijeskom, djelatnici Hrvatskih voda zatvaraju otvore na barijerama na području Logorišta, Mostanja i Turnja, a članovi stožera svih interventnih službi  u kontinuiranoj su komunikaciji međusobno i s mjesnim odborima i gradskim četvrtima.

Vrhunac vodostaja na rijekama Kupi i Korani u Karlovcu očekuje se sutra tijekom dana, no dramatična situacija, kako prenosi Index.hr, odvila se u gornjem toku rijeke Korane, u općini Rakovica.

Mediji: Spašavanje turista zbog poplave

Kako je navedeno na Facebook stranici Općina Rakovica News, selo Korana je pod vodom i vatrogasci su pokušavali iz naselja izvući turiste koji su odsjeli u turističkom naselju. Navodi se da su i mostovi teško oštećeni pa nema komunikacije.

Vodostaji Save i njezinih lijevih pritoka su u porastu s tendencijom porasta, u domenama od niskih do srednje visokih voda. Vodostaji na hidrološkoj postaji Crnac dosegnut će pripremno stanje obrane od poplava u srijedu s očekivanim vrhom vodnog vala u petak.

Vodostaji u Jasenovcu dosegnuli su pripremno stanje obrane od poplava te se sutra tijekom dana očekuje da će vodostaji biti u redovnim mjerama obrane od poplava, s vrhom vodnog vala u petak.

 Zbog vremenske situacije u BiH, vodostaji u donjem toku Save također će biti u porastu.

Također su u porastu i vodostaji rijeka u Lici (Lika, Gacka, Novčica) uz mogućnost izlijevanja iz korita.

Za sav promet u Hrvatskoj zatvorene su autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje, Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene,
državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54 ) i Paški most.

Samo za osobna vozila otvoreni su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostala vozila je starom cestom (DC3) kroz Gorski kotar), Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Karlobaga, državna cesta Obrovac-Gračac (DC27) i autocesta A7 između čvorova Škurinje i Orehovica, javio je HAK u 22 sata.

Izvor: Agencije