Oglasi

Nevrijeme u Tešnju: Poplavljeni objekti, evakuisani građani

Zbog bujičnih voda i plavljenja objekata u svojim objektima zatočeno je bilo više mještana, kao i desetak gostiju u ugostiteljskom objektu u Jelahu.
Načelnik općine Tešanj najavio da će Štab civilne zaštite proglasiti vanredno stanjeFacebook / Suad Huskić

Sinoć oko 22 sata, područje općine Tešanj u Bosni i Hercegovini zahvatilo je nevrijeme praćeno jakim vjetrom, gradom i obilnim kišnim padavinama, prenosi Anadolija.

"Nevrijeme je posebno bilo izraženo na jugozapadnom, zapadnom i sjeverozapadnom području općine, naseljena mjesta Piljužići, Jelah, Mračaj, Miljanovci, Tešanj, Džemilić Planje, Mrkotić i Kalošević", saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Zbog bujičnih voda i plavljenja objekata u svojim objektima zatočeno je bilo više mještana, kao i desetak gostiju u ugostiteljskom objektu u Jelahu.

Kako su naveli, ukupno je u akciji spašavanja evakuisano 17 građana. Obzirom da je došlo do plavljenja i neprohodnosti putnih komunikacija vršeno je otežano pristupanje zatočenim osobama u naseljenom mjestu Piljužići i Jelahu.

Načelnik općine Tešanj Suad Huskić najavio je na Facebooku da će zbog ogromnih šteta Štab civilne zaštite proglasiti vanredno stanje.

Otežana komunikacija

Poplavljeni su i preduzeće FAD dd Jelah i Osnovna škola "Huso Hodžić" u Tešnju. U svim navedenim mjestima bili su ugroženi i poplavljeni objekti, kao i putne komunikacije prema naseljenim mjestima Piljužići, Novi Miljanovci, kao i magistralni put M-4 Doboj – Teslić u mjestu Kalošević koji je tokom noći noći deblokiran pa se saobraćaj odvija usporeno jednom trakom.

Zbog plavljenja regionalnog puta RP-474 Novi Šeher - Prnjavor u mjestu Vukovo za saobraćaj je bio zatvoren ovaj put iz pravca Tešnja prema Jelahu, dok je od Jelaha prema Piljužićima još uvijek zatvoren zbog vode na kolovozu. Do oštećenja regionalnog puta je došlo na području Piljužica koje je tokom noći djelimično sanirano u cilju normalizacije saobraćaja.

U 2 sata iza ponoći održana je vanredna sjednica Štaba na kojoj je dodatno razmotrena situacija na terenu, te utvrđene dalje mjere i aktivnosti na ugroženom području. Fiksne telefonske veze ne funkcionišu u Vatrogasnom domu, te je otežana onemogućena komunikacija sa građanima i nadležnim službama.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.