Nevrijeme u regiji čupalo stabla

Jak olujni vjetar prouzročio je materijalnu štetu u Beogradu (Tanjug)

Jaka oluja i nevreme zahvatili su regiju danas poslijepodne, a u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu i drugim dijelovima Vojvodine olujni vjetar pričinio je materijalnu štetu na objektima i usjevima, nekoliko osoba je lakše povrijeđeno, a u hrvatskom gradu Splitu padao je grad.

Tokom današnje oluje u Beogradu, u naselju Borča, povrijeđeno je dijete starosti pet godina, nakon što mu je pala grana na glavu.

Nezgoda se dogodila u ulici Braće Rajt, a dijete je prevezeno u Urgentni centar i nije gubilo svest, rekla je Tanjugu glasnogovornica Hitne pomoći Nada Macura.

Prema njenim riječima, u Cvijićevoj ulici u Zemunu, lakše je povrijeđen muškarac, nakon što mu je, također, grana pala na glavu.

U općini Novi Beograd jedna osoba je pretrpjela lakše povrede, nakon što mu je kapija pala na leđa, rekla je Macura.

Ljekarske ekipe intervenirale su širom glavnog grada Srbije, kažu u Hitnoj pomoći.

Prevrnuti kontejneri

U roku od samo desetak minuta nebo nad Novim Sadom i Beogradom se potpuno smračilo i počeo je puhati izuzetno jak vjetar koji je nosio sve pred sobom.

Prema snimcima sa društvenih mreža, oluja je prevrtala kontejnere i čupala drveće.

Nešto prije 14 sati u roku od dva minuta spustilo se nevrijeme nad Stare Banovce u Vojvodini, javila je za Al Jazeeru Gordana Momčilović.

“Reč je o privatnoj marini, vetar orkanske snage je otkinuo sajle kojima je marina bila privezana za obalu. Sve je trajalo najviše 15 minuta, ništa se nije videlo od uskovitlanog peska. Prekoputa, na banatskoj strani je izlomio drveće”, javila je Gordana Momčilović i dodala kako je mnogo krovova oštećeno, a skoro nijedno drvo nije ostalo cijelo.

Moguće nepogode

Meteorolozi su izdali upozorenje na moguće nepogode koje će zemlju zahvatiti poslije izuzetno toplog vremena, a na osnovu meteolarma cijela Srbija je obilježena žutom i narandžastom bojom, koje signaliziraju opasno nevrijeme.

Na naplatnoj rampi Vrčin, vjetar nalik tornadu nosio je čak i kontejnere, a na Novom Beogradu je iščupao stablo iz korena.

RHMZ Srbije je izdao upozorenje da su danas mogući pljuskovima i grmljavinom, a moguće su i izolirane kratkotrajne vremenske nepogode u vidu intenzivnijih pljuskova sa grmljavinom, sugradice, grada i olujnih udara vjetra, sa najvećom vjerovatnoćom u sjevernim i zapadnim krajevima te zemlje.

Kiša, pljuskovi, grmljavina i jaki olujni vjetar već prave ozbiljne probleme u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, prenose mediji.

Preko Bosne i Hercegovine i istočnih predjela Hrvatske, odnosno Slavonije, u popodnevnim satima se premjestio snažan oblačni sistem sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i jakim olujama. Ovaj sistem premješta se dalje na istok i sve više se približava Srbiji”, rekao je meteorolog Đorde Đurić i istakao da će nevreme uskoro zahvatiti dijelove Srbije, naveo je Srpski telegraf, prenosi Tanjug.

Porušena stabla u Zenici

Jako olujno nevrijeme praćeno kišom, jakim olujnim vjetrom, grmljavinom i gradom pogodilo je Zenicu u nedjelju nešto iza 12 sati. U nevremenu je na nekoliko vozila pričinjena manja materijalna šteta.

Prema informacijama iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, povrijeđenih nije bilo, javlja agencija Anadolija.

U nevremenu u Zenici je na nekoliko vozila pričinjena manja materijalna šteta

“U Sarajevskoj ulici je jedno stablo palo na kolovoz na Glavnoj gradskoj magistrali, intervenisali su pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice i sada je ta dionica prohodna te nije bilo materijalne štete. U ulici Armije Bosne i Hercegovine na broju 2, pala je fasada sa zgrade i oštećeno je jedno vozilo. U Crkvicama na jednom vozilu pričinjena je materijalna šteta u vidu razbijenog prednjeg stakla. To su trenutne informacije ali znamo da nema povrijeđenih”, rekao je uposlenik dežurnog centra MUP-a ZDK.

Nevrijeme je oborilo i nekoliko stabala, u naselju Mokušnice, te na dionici Glavne gradske magistrale u Zenici, na potezu od kapije Kazneno-popravnog zavoda, zbog čega je na ovoj dionici bio obustavljen saobraćaj. Saobraćaj je mjestimično bio otežan i u brojnim naseljima zbog velike količine vode.

Izlijevanje rijeke u Hrvatskoj

Jako i olujno nevrijeme popraćeno snažnom grmljavinom danas nešto poslije 10.40 sati zahvatilo je Split i širu okolicu, rijeka Dobra izlila se na području Ogulina, a zbog porasta vodostaja moguće je uvođenje pripremnih mjera odbrane od poplava na rijeci Savi uzvodno od Jasenovca te na rijeci Kupi i Korani, uz moguće pojave bujičnih poplava.

Nevrijeme je u Splitu počelo je jakom kišom koja je nakon nekoliko desetaka minuta prešla u grad koji je bio veličine oraha zbog čega su neki dijelovi Splita kraće vrijeme bili bijeli. Grad je padao svega petnaestak minuta, no bio je potpomognut jakim vjetrom.

U hrvatskom Državnom hidrometeorološkom zavodu se doznaje kako je meteoalarm za splitsko područje u žutom što znači da se lokalno i dalje očekuje grmljavinsko nevrijeme, obilna kiša i intenzivniji pljuskovi.

Olujno nevrijeme

Obilna kiša koja je jučer padala na području Crikvenice, otoka Krka, otoka Raba, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine prouzročila je plavljenje dvorišnih, podrumskih, stambenih prostorija te uzrokovala poteškoće u prometovanju na pojedinim dionicama cesta.

Dojave o poplavama zaprimane su od građana na području otoka Krka (grad Krk, Malinska, Omišalj, Klimno, Dobrinje, Soline i Hlap), otoka Raba (grad Rab, Kampor i Palit), području Crikvenice, Selca, Novog Vinodolskog, Triblja i Vinodolske općine (Bribir).

Zbog potreba za tehničkom intervencijom vatrogasnih postrojbi na ispumpavanju vode iz gospodarskih, stambenih i poslovnih objekata zaprimljeno je oko 40 poziva iz navedenih mjesta.

Veće količine oborina i dizanje razine mora uzrokovali su dizanje šahtova, odrone i plavljenje prometnica, osobito na području Novog Vinodolskog i otoka Krka.

Sinoć je nevrijeme zahvatilo Podravinu i Turopolje, a tuča je padala u Zagrebu i široj okolici.

Izvor: Al Jazeera i agencije