Nevrijeme u regiji: Bura prevrtala kamione, vanredno stanje na sjeveru BiH

Poplava, BiH
Na području Kozarske Dubice proglašeno je vanredno stanje zbog slijeganja tla, ali voda nije probila nasip (Al Jazeera)

I u petak u zemljama regije nepovoljne vremenske prilike zadaju probleme odgovornim službama i građanima i izazivaju probleme u normalnom funkcioniranju.

U Hrvatskoj olujni vjetar izaziva kaos u prometu, a probleme vozačima izazivaju i snježni nanosi, poledica, odroni te voda na cestama.

Autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje zatvorena je za sav promet, koji se odvija Državnom cestom DC1 na dionici Gračac – Knin i DC50 Sveti Rok – Gračac, koje su popodne otvorene za sve skupine vozila.

Unatoč tome, između Zatona Obrovačkog i Muškovaca orkanski udari bure prevrnuli su dva kamiona i jednu prikolicu, a serpentine su rasparale cerade na vozilima.

Snijeg izazvao probleme u Srbiji

Kako javljaju hrvatski mediji, nitko od vozača i putnika nije ozlijeđen, a do prevrtanja je došlo prije nego je cesta zatvorena.

Autocesta A6 Rijeka – Zagreb na dionici Kikovica – Delnice od 12:30 sati je otvorena za sva vozila, no brojne ceste otvorene su samo za osobna vozila ili zatvorene za sav promet zbog orkanskog vjetra, snježnih vijavica, snijega i odrona.

Snijeg pada povremeno i mjestimice u Lici, Dalmaciji i Slavoniji.

Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje, a zbog niskih temperatura, moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima u unutarnjosti.

Zbog sličnih vremenskih uvjeta, Hrvatski autoklub je u četvrtrak poslijepodne uputio apel vozačima da, ako je ikako moguće, odgode putovanje iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obratno, jer u jednom razdoblju nije bilo otvorene ceste ni za jednu skupinu vozila.

Snijeg je u četvrtak zabijelio i dijelove Bosne i Hercegovine i Srbije, gdje je izazvao brojne prometne nesreće.

U petak sva vozila koja u sustavu stožera zimske službe neprekidno interveniraju i koriste sva raspoloživa sredstva kako bi poboljšali prohodnost cesta u Srbiji, prenio je Tanjug.

Vanredno stanje kod Kozarske Dubice

Slab snijeg u Srbiji i dalje pada, a na sjeveru i istoku zemlje ponegdje je i umjerenog intenziteta.

Vozačima se savjetuje da na put kreću isključivo s dobrim zimskim gumama i kompletnom zimskom opremom.

U Bosni i Hercegovini, uz snijeg, nastavljaju se i problemi s visokim vodostajima.

U Mlinaricama kod Kozarske Dubice, na sjeveru Bosne i Hercegovine, stručne službe i stanovništvo rade na utvrđivanju nasipa na rijeci Savi.

Na tom području proglašeno je izvanredno stanje zbog slijeganja tla, ali voda nije probila nasip.

Oružane snage Bosne i Hercegovine će helikopterom pomoći da se ubrza sanacija i rasporede vreće s pijeskom.

Razina Save je i dalje u opadanju, kao i na području općine Gradiška, gdje se i dalje dostavlja pomoć poplavljenim kućanstvima.

Opada nivo Save kod Jasenovca

U opštini Srbac Sava je i dalje u neznatnom porastu, ali situacija nije kritična.

Izvanredne mjere obrane od poplava još su na snazi u ovim opštinama.

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton, navodi se u redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite o stanju u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine tijekom protekla 24 sata.

Istovremeni u Hrvatskoj na poplavljenom području u Jasenovcu u petak je od jutarnjih sati angažirano 109 vojnika s 10 motornih čamaca, dok u Lekeniku u obrani od poplave sudjeluje jedan vojnik te cisterna za opskrbu pitkom vodom.

Iako je vodostaji svih rijeka na sisačkom području u osjetnom padu i opasnost od poplava je uglavnom prošla, a Sava u Jasenovcu se, nakon dužeg razdoblja, spustila ispod povijesno najviše razine te trenutni vodostaj iznosi 905 centimetara, vojska je i dalje u pripravnosti ukoliko dođe do procjeđivanja nasipa.

Pritisak vode na nasipima najizraženiji je u Košutarici i Uštici, kažu u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske te podsjećaju kako je vojska na aktivnostima u pomoći u obrani od poplava angažirana sukladno odluci potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, kao i temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Nadzor zbog raskvašenih nasipa

Nasipi su raskvašeni, pa dežurne službe i nadalje nadziru stanje kako ne bi došlo do procjeđivanja.

Na mnogim su područjima već ukinute i mjere obrana od poplava, ali nekim sisačkim prigradskim naseljima još uvijek prijete zaobalne vode iz Odranskog polja.

Tako su u naselju Sela pod vodom odvojci Školske ulice te Jazvenski put, a voda prijeti i Starom Pračnu.

U strahu od takvog scenarija, koji se ponavlja za svake poplave, mještani su sami poduzeli mjere obrane i podigli zemljane i nasipe od vreća oko svojih obiteljskih kuća.

Izvor: Al Jazeera i agencije