Nevrijeme u Hrvatskoj: U Zadru i Istri poplavljene kuće

U gradu Ninu kod Zadra, na području pogođenom obilnom kišom i poplavama, u ponedjeljak navečer evakuirano je 15-ak radnika Cromarisa i Solane Nin, koji su zbog urušavanja i ulegnuća poplavljene ceste ostali zarobljeni  u pogonima, potvrdio je Hini načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije, zamjenik župana Šime Vicković.

“Iako su se ljudi sami organizirali i pokušali se izvući, nismo željeli riskirati da se nekome nešto dogodi te smo u pomoć pozvali pripadnike HGSS-a, koji su napravili svojevrsni ponton i na sigurno izvukli sve radnike”, kazao je Vicković.

Dodao je da je trenutačno u Ninu najgora situacija u Zadarskoj županiji, ali nitko nije ugrožen i sve je pod kontrolom.

U utorak ujutro znat će se pravi razmjeri ove elementarne katastrofe i prema tome će se odlučiti što su prioriteti, kazao je.

“Vojska nam stoji na raspolaganju, tu su i vatrogasci te brojni volonteri. Za sutra su dolazak najavili još neki ministri kako bi se sami uvjerili što nam je najpotrebnije,” rekao je Vicković.

Većina škola i vrtića u utorak radi normalno

Većina zadarskih vrtića i osnovnih škola radit će u utorak normalno, odlučeno je na sastanku gradskih vlasti s ravnateljima tih ustanova, a iz Kriznog stožera Civilne zaštite upozoravaju stanovnike poplavljenog područja da voda i dalje nije za piće.

U Hrvatskoj je poslijepodne proglašen crveni meteoalarm s upozorenjem za dijelove Jadrana nakon što su poplavljeni Zadar, Hvar, dijelovi Jadranske magistrale, pa je vojska stavljena u stanje pune pripravnosti.

Meteorolozi nemaju ohrabrujuće vijesti kad je u pitanju prestanak padavina.

Obilna kiša u Zadru poplavila je u ponedjeljak ujutro kuće i podrume, zadarski Županijski centar 112 zatrpan je pozivima građana, a iz Meteorološke stanice Zadar izvijestili su da je od 8 do 10 ujutro u tom gradu palo gotovo 190 litara kiše po kvadratnom metru  što je više nego dvostruko od prosječnih mjesečnih padavina (98 litara). 

Zbog jakog nevremena neke su škole otkazale nastavu, a dijelovi grada su bez struje. Poplavljene su ceste i podrumi.

Lokalni mediji javljaju da su poplavljeni dijelovi zadarske bolnice, prokišnjava sportska dvorana “Krešimir Ćosić” i neki poslovni prostori. 

Srušena stabla, poplavljeni stanovi

Vatrogasci i službenici odvodnje imaju pune ruke posla. Ne rade svi semafori na zadarskim saobraćajnicama. 

Mobilne mreže imaju ispade i povremene prekide u radu baznih stanica.

Obilna kiša praćena grmljavinom od nedjelje navečer pada širom Istre, a situacija je najkritičnija na području Poreča, Rovinja i Labina, odakle je Županijski centar 112 primio brojne dojave o srušenim stablima i većim količinama vode na kolovozu, a tokom noći primljeno je 20-ak dojava o poplavljenim stanovima, poslovnim prostorima i podrumima.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac izjavio je za Hinu da je nezavisno od velike količine padavina situacija pod kontrolom, a od nedjelje poslijepodne do ponedjeljka ujutro bilo je 30-ak intervencija, uglavnom na ispumpavanju vode iz poplavljenih stanova i podruma na području Poreča.

Nevrijeme je najviše zahvatilo centralni dio Istre, Pazin, Poreč i Rovinj te područje Pule, Umaga, Buzeta i Labina.

Voda odnijela most

Osim vatrogasaca, na teren su izlazili i radnici Istarskih cesta, HEP-a te “Cesta” d. o. o. i ostalih komunalnih preduzeća koji su pomagali građanima u ispumpavanju prostora i otklanjanju srušenih stabala.

Nabujala rijeka Raša odnijela je tokom nedjelje i privremeni most kod Potpićana, koji je izgrađen da bi se mogao odvijati saobraćaj dok traje obnova mosta na cesti Potpićan – Tupljak, a istog dana na tom području bilo je i povremenih, ali kratkotrajnih ispada u opskrbi električnom energijom.

Prema prognozi Istrameta, tokom cijelog dana u Istri će prevladavati pretežno oblačno vrijeme uz čestu kišu i pljuskove praćene grmljavinom.

Izvor: Al Jazeera i agencije