Nevrijeme pogodilo Srbiju, Beograd pod vodom

Obilne padaline pogodile su u nedjelju sjeverne, zapadne i središnje dijelove Srbije, a u Beogradu je u nešto manje od dva sata pala veća količina kiše nego za cijeli mjesec, 12 osoba je spašeno iz poplavljenih objekata, a u Čačku je zbog nevremena proglašena izvanredna situacija, prenosi Tanjug.

Zbog posljedica obilnih kišnih padalina, koje su u popodnevnim satima zahvatile teritorij grada Beograda, pripadnici Sektora za vanredne situacije intervenirali su 37 puta i iz poplavljenih objekata spašeno je ukupno 12 osoba, priopćio je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Najviše problema bilo je na teritoriju općine Palilula, točnije u naseljima Borča, Ovča, Krnjača i Kotež.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predsednik Skupštine Grada Nikola Nikodijević obišli su Kanalizacionu crpnu stanicu u Borči, gdje je u pola sata, tijekom nevremena u Beogradu, palo više od 100 litara kiše po metru kvadratnom.

Vesić je naveo da je lijeva obala Dunava najviše pogođena nevremenom jer na toj strani problem pravi i nepostojanje kanalizacijske mreže.

Beograd: 6.000 domaćinstava ostalo bez struje

Zamjenik gradonačelnika Beograda rekao je da je nakon obilnih padalina poplavljeno 20 vrtića, kao i da je 6.000 domaćinstava u gradu ostalo bez struje, uglavnom u Zemunu i Novom Beogradu.

Vesić je kazao da ne postoji kanalizacija koja može primiti tolike količine vode.

Zbog obilne kiše koja je pala u Beogradu, dio autoceste na Novom Beogradu je bio poplavljen.

Na društvenim mrežama korisnici iz različitih dijelova Beograda objavili su snimke poplavljenih ulica, oborenog drveća, a u pojedinim dijelovima Novog Beograda došlo je i do nestanka struje.

Prema aktualnim podacima RHMZ, u Borči je palo blizu 100 litara kiše po kvadratnom metru, dok je prosječna količina padalina na temelju 100-godišnjeg niza za mjesec lipanj 85 litara, objasnila je za Tanjug Nevena Živanović, dežurna prognostičarka Zavoda.

Količina padavina bila je izrazito neujednačena, tako da je u pojedinim delovima prestonice palo manje od 10 litara, odnosno na Košutnjaku sedam litara i na Petlovom Brdu četiri litre, rekla je Živanović.

Znatno jače padavine pogodile su Zemun i Bežanijsku Kosu, gdje je tokom jakog grmljavinskog nevremena palo oko 50 do 60 litara kiše, navodi Živanović.

Izvanredna situacija

Nevrijeme, praćeno jakom kišom pomiješanom sa sitom tučom, grmljevinom i munjama, zadesilo je i dijelove Pomoravskog okruga, a najvise Despotovac, dijelove Ćuprije i Jagodine.

U Despotovcu je voda ušla u podrume desetke kuća.

Na državnom putu Drugog reda, Despotovac – Ćuprija mnogo je vode, a bujica sa okolnih njiva, koje su gotovo sve pod vodom, na put su mjestimično nanijele veliku količinu zemlje, mulja i kamenja.

Zbog nevremena koje je pogodilo Čačak, gradonačelnik Milun Todorović je na prijedlog Štaba za vanredne situacije proglasio izvanrednu situaciju na teritoriju cijelog grada.

U selu Družetici kod Gornjeg Milanovca tuča je nanijela štetu u voćnjacima, a oštećeni su neki crijepovi i plastenici.

Na jugu Banata pala je tuča veličine teniske loptice, a zbog jake kiše nastale su bujice na ulicama Kragujevca.

Izvor: Agencije