Nevladin sektor pozvao vlasti na dijalog o demokratiji u Srbiji

U izvještaju Freedom Housea Srbija prvi put nakon 2003. nije svrstana u 'djelomično konsolidirane demokratije' (EPA)

Sedam organizacija civilnog društva koje se bave eurointegracijama pozvalo je Vladu Srbije da počne društveni dijalog o stanju demokratije jer, prema njihovoj ocjeni, bez demokratske transformacije, vladavine prava i slobode medija članstvo Srbije u Evropskoj uniji neće biti moguće.

Saopćenje su zajedno potpisali Beogradski centar za bezbjednosnu politiku (BCBP), Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE), Centar savremene politike (CSP), Centar za evropske politike (CEP), Centar za međunarodne i bezbjednosne poslove (ISAC), Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).

Povod za upućivanje poziva Vladi jest izvještaj organizacije Freedom House, a ukazuju i na izvještaje Evropske komisije o Srbiji u dijelu koji se odnosi na stanje demokratije i slobodu medija, koji, ocjenjuju, “postaju sve oštriji”.

U kategoriju ‘hibridnih režima’

Također, pozivaju i EU i države članice da uzmu u obzir probleme sa stanjem demokratije i slobodom medija u okviru procesa pregovora o članstvu o EU-u i iskoriste mehanizme koje je najavila nova metodologija, što bi, kažu, osiguralo poštivanje demokratskih principa i vladavine prava u državama kandidatima.

U novom godišnjem izvještaju Freedom Housea Srbija prvi put nakon 2003. nije svrstana u “djelomično konsolidirane demokratije” nego u kategoriju “hibridnih režima”, u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posljedici nepotpune demokratske promjene.

Kako se navodi u izvještaju “Zemlje u tranziciji”, kojim je obuhvaćeno 29 država bivšeg SSSR-a i istočne Evrope, korak unazad iz kategorije “djelomično konsolidiranih demokratija” u kategoriju “hibridnih režima” , osim Srbije, napravila je i Crna Gora, dok su Kosovo i Sjeverna Makedonija ostvarili napredak.

Izvor: Agencije