Nevakcinisana djeca neće moći u prvi razred

Od početka epidemije do 25. aprila je MMR vakcine primilo ukupno 21.168 djece starosti do 14 godina (Al Jazeera)

U osnovne škole u Sjevernoj Makedoniji neće biti upisivani prvačići koji nisu vakcinisani, potvrdio je danas glasnogovornik Vlade u Skoplju Mile Bošnjakovski, prenose agencije.

Bošnjakovski je rekao kako se neće odstupati od mjera koje su donijete sa proglašenjem epidemije malih boginja u cijeloj državi i kako u narednu školsku godinu neće biti upisani budući učenici prvog razreda za koje nije dostavljen karton za vakcine.

“Vakcinacija je obavezna, u prvi razred se neće moći upisati djeca koja nisu vakcinisana. Zakon za osnovno obrazovanje, član 46, stav 2, je jasan”, rekao je on na konferenciji za novinare.

Bošnjakovski je rekao kako se terenska vakcinacija u školama provodi planiranom dinamikom i istakao kako se mora podići stepen imunizacije kako bi se spriječila epidemija malih boginja.

Hiljade vakcinisanih

U Sjevernoj Makedoniji, prema posljednjim objavljenim podacima, od 20. do 25. aprila prijavljeno je 95 novih slučajeva malih boginja, dok je ukupno od početka epidemije u decembru prošle godine registrirano 1.175 oboljelih.

“Stopa oboljelih od malih boginja je 56,8 na 100.000 žitelja, što je najveći broj registriranih slučajeva u posljednjih deset godina”, navodi državni Institut za javno zdravlje.

Od početka epidemije do 25. aprila je MMR vakcine primilo ukupno 21.168 djece starosti do 14 godina, dodaju agencije.

Izvor: Agencije