Oglasi

Neuspješan sastanak Bidena i NRA

Pokušalo se doći do zajedničkog odgovora na niz oružanih napada sa mnogo žrtava.
Traži se rješenje čestih oružanih napada u SAD-uReuters

Američka Nacionalna asocijacija za oružje (NRA) optužila je u četvrtak navečer administraciju u Washingtonu da se više brine za ukidanje prava na posjedovanje oružja nego na zaštitu djece, nakon neuspjelog sastanka sa potpredsjednikom SAD-a Joeom Bidenom.

Predstavnici NRA i još nekoliko organizacija koje podržavaju prodaju i nošenje oružja u Americi sastali su se u četvrtak sa Bidenom, u pokušaju da se dođe do zajedničkog odgovora na niz napada sa mnogo žrtava koji su se dogodili u posljednjih nekoliko mjeseci.

Razočarenje

"Bili smo na sastanku u Bijeloj kući da bismo razgovarali o sigurnosti naše djece. Bili smo spremni za smislen razgovor o sigurnosti škola, pitanju mentalnog zdravlja, o tržištu koje propagira nasilje te o neuspjehu saveznih optužbi za nasilne kriminalce", javio je reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Ova organizacija, koja je veoma utjecajna u Americi, ističe da je najveći dio vremena na sastanku sa Bidenom potrošen na prijedloge o restrikcijama na oružje za "poštene i vrijedne Amerikance, koji plaćaju porez".

NRA dodaje da neće dozvoliti da vlasnici oružja koji poštuju zakon budu okrivljeni za djela kriminalaca i luđaka.

Bijela kuća je poslije sastanka samo saopćila da je trajao 95 minuta i niko od zvaničnika nije želio komentirati saopćenje NRA.

Izvor: Al Jazeera i agencije