Neugodna pitanja u Kongresu o dogovoru o prodaji F-35 Emiratima

Bob Menendez i Jack Reed su naveli 16 pitanja, trežeći od Mikea Pompea i Marka Espera da odgovore na njih (EPA)

Dvojica američkih zakonodavaca zatražili su od State Departmenta i Ministarstva odbrane pojašnjenja vezano za prodaju aviona F-35 Ujedinjenim Arapskim Emiratima, navodeći da administracija predsjednika Donalda Trumpa žuri s postizanjem dogovora radi ostvarivanja političkih ciljeva.

Senator Bob Menendez, član Odbora za vanjske odnose, i senator Jack Reed, član Odbora za oružane snage, uputili su pisani upit državnom sekretaru Mikeu Pompeu i ministru odbrane Marku Esperu o uvjetima, okolnostima i jamstvima prodaje aviona F-35 Emiratima.

Menendez i Reed su naveli 16 pitanja trežeći od Pompea i Espera da odgovore na njih kako bi osigurali adekvatno razmatranje ovog dogovora, a neka od pitanja su sadržavala upite o povezanosti ovog dogovora sa sporazumom o normalizaciji odnosa između UAE-a i Izraela.

Je li ugrožena nacionalna sigurnost?

Dvojica demokratskih zastupnika su naveli da Trumpova administracija žuri s dogovorom zbog ostvarivanja ciljeva koji su u osnovi povezani s političkim kalendarom.

Upozorili su da će žurba spriječiti stručnjake za nacionalnu sigurnost u State Departmentu i Ministarstvu odbrane, kao i Kongresa, da na adekvatan i sveobuhvatan način razmotre sporazum.

Dvojica senatora su dodala u pismu da je F-35 jedan od najnaprednijih aviona na svijetu i pruža Sjedinjenim Američkim Državama ogromnu vojnu prednost te da bi njegova prodaja UAE-u mogla ugroziti nacionalnu i sigurnost američkih snaga.

Dvojac je postavio pitanje: Šta će osigurati da tehnologija i osjetljive vojne komponente u ovim avionima ne budu ugrožene, da neće doći u ruke strana koje su rivali Sjedinjenim Američkim Državama ili da se neće koristiti u sukobima o kojima Sjedinjene Američke Države i UAE-a ne dijele iste stavove?

Podrška ‘krvoločnom vojskovođi’

U dopisu su, također, postavili pitanje hoće li prodaja aviona F-35 Abu Dhabiju ugroziti kvalitativnu vojnu prednost Tel Aviva ili sigurnost Izraela.

U pismu se skreće pažnja i na podršku UAE-a umirovljenom libijskom generalu Khalifi Haftaru, koji je opisan kao “krvoločan vojskovođa”, a izražena je i zabrinutost zbog vojne saradnje između UAE-a, Rusije i Kine.

Od kako su Abu Dhabi i Tel Aviv 13. augusta postigli sporazum o normalizaciji odnosa, postoje vijesti da je Bijela kuća ubrzala napore na prodaji naprednoga oružja UAE-u, uključujući borbene avione F-35 i bespilotne letjelice “Reaper”.

Izvor: Agencije