Neto gubitak Lufthanse 2,1 milijarde eura u prvom kvartalu

Lufthansa je prizemljila gotovo sve svoje avione u špicu pandemije korona virusa (EPA)

Njemačka aviokompanija Lufthansa iskazala je neto gubitak u prvom tromjesečju u iznosu od 2,1 milijarde eura zbog smanjenja vrijednosti aktive, usljed pandemije korona virusa koja je pogodila sektor putovanja, javlja Reuters.

U istom periodu prošle godine, Lufthansa je zabilježila neto gubitak od 342 miliona eura, prenosi Tanjug.

Na ovogodišnji negativan rezultat u prvom kvartalu uticao je otpis 266 miliona eura vrijednosti flote, smanjenje knjigovodstvene vrijednosti Lufthansinog preduzeća za catering LSG Sjeverna Amerika za 100 miliona eura, kao i otpis vrijednosti njene podružnice Eurowings za 57 miliona, saopćila je njemačka kompanija.

Lufthansa, koja je prizemljila gotovo sve svoje avione u špicu pandemije korona virusa, u aprilu je prvo izvijestila da gubitak u prva tri mjeseca 2020. godine iznosi 1,2 milijarde eura.

Nadzorni odbor kompanije je u ponedjeljak preporučio akcionarima da prihvate paket državne pomoći od devet milijardi eura, koji je Evropska komisija uvjetovala time da Lufthansa ustupi rivalima neke svoje slotove na aerodromima.

Udio u kompaniji

S tim paketom pomoći, njemačka vlada će preuzeti 20 posto udjela u aviokompaniji, što bi u slučaju pokušaja preuzimanja moglo da poraste na 25 procenata plus jedna akcija, i dobit će dva mjesta u Nadzornom odboru.

Lufthansa će morati da se u korist konkurenata odrekne do 24 mjesta za polijetanje i slijetanje na svojim matičnim aerodromima u Frankfurtu i Minhenu.

Analitičari predviđaju da će nacionalni avioprevoznik biti uklonjen iz indeksne korpe najlikvidnijih akcija Frankfurtske berze, DAX, čiji je Lufthansa član od uspostavljanja te korpe 1988. godine.

Operator frankfurtskog tržišta kapitala, Deutche Berza, očekuje da će odluka o uklanjanju biti objavljena već danas.

Izvor: Agencije