Oglasi

Netflix uvažio prigovore Poljske

Poljska vlada jako pazi da se njemačke koncentracijske logore koji su postojali na teritoriju današnje Poljske ne opisuje kao 'poljske'.
Bit će tako jasno da je koncentracijske logore u Poljskoj sagradio i vodio njemački nacistički režim, kažu u NetflixuEPA

Netflix je objavio da će dodati tekstualna objašnjenja nekim kartama koje se pojavljuju u dokumentarnoj seriji o holokaustu pod nazivom "The Devil Next Door" (Vrag u susjedstvu) nakon što je poljska vlada upozorila na "historijske  netočnosti", prenosi Hina.

Premijer Mateusz Morawiecki prigovorio je da se u toj seriji o suđenju osumnjičenom nacističkom ratnom zločincu Johnu Demjanjuku, Ukrajincu koji je kasnije živio u SAD-u, "pojavljuje karta koja pogrešno smješta nekoliko njemačkih nacističkih koncentracijskih logora unutar granica moderne Poljske".

"Nema komentara niti ikakvog objašnjenja da su tim logorima upravljali Nijemci", rekao je u ponedjeljak, dodajući da karta "zavarava gledatelje da je Poljska bila odgovorna za osnivanje i vođenje tih logora i za zločine koji su bili u njima počinjeni".

Prijetnja tužbom

Prigovor je uputio i Poljski institut za nacionalno sjećanje, koji je zaprijetio Netflixu tužbom.

Netflix je na to odgovorio da će dodati tekstualna objašnjenja uz neke karte koje se pojavljuju u toj seriji.

"Bit će tako jasno da je koncentracijske logore u Poljskoj sagradio i vodio njemački nacistički režim koji je izvršio invaziju na tu zemlju i okupirao je od 1939. do 1945.", saopćio je Netflix.

Poljska vlada jako pazi da se njemačke koncentracijske logore koji su postojali na teritoriju današnje Poljske ne opisuje kao "poljske".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.