Netanyahuovi advokati 11 sati predstavljali nove dokaze

Na osnovu izraelskog zakona, Benjamin Netanyahu može postići sporazum s tužilaštvom kako bi se suđenje izbjeglo (EPA)

Prvog dana saslušanja, pred najavljeno podizanje optužnica protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua, njegovi advokati su predstavili stotine stranica “novih dokaza”, kako su ih nazvali.

Netanyahuov glasnogovornik je izjavio u srijedu navećer kako su novi dokazi “potpuno kontradiktorni tvrdnjama” protiv premijera, prenosi Beta.

Zvaničnici u državnom tužilaštvu su, međutim, rekli za izraelske medije kako oni nisu bili iznenađeni argumentima koje je predstavila odbrana i kako im je većina bila poznata.

Netanyahuov odbrambeni tim razgovarao je s vrhovnim izraelskim tužiocem Avichaijem Mandelblitom 11 sati prvog dana saslušanja, nakon kojeg će biti odlučeno da li će biti podignute optužnice protiv premijera u nizu korupcionaških slučajeva, navodi AP.

Aktivnost na mrežama

Ako optužnice budu podignute Netanyahu, koji poriče da je bilo šta loše učinio, bit će pod pritiskom da se povuče.

Vrhovni tužitelj je još u februaru preporučio da se protiv Netanyahua podignu optužnice za prevaru i zloupotrebu povjerenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

Na osnovu izraelskog zakona, Netanyahu može postići sporazum s tužilaštvom kako bi se suđenje izbjeglo.

On se u srijedu nije pojavio na saslušanju, već je poslao pravni tim od 10 članova, koji je izrazio uvjerenje kako će se od optužnica odustati.

Tokom čitavog dana Netanyahu je na društvenim mrežama isticao svoju nevinost.

Sastavljanje nove vlade

Saslušanje, koje će trajati četiri dana, počelo je nakon što je predsjednik Izraela Reuven Rivlin prošle sedmice dao mandat Netanyahuu, lideru konzervativnog Likuda, da formira novu vladu poslije izbora 17. septembra, u na kojima nije bilo pobjednika.

To su bili drugi izbori ove godine, jer Netanyahu nije uspio formirati vladajuću koaliciju poslije izbora u aprilu.

Ako ni sada ne uspije, predsjednik Izraela će, kako se očekuje, povjeriti mandat Netanyahuovom glavnom rivalu, vođi saveza partija centra Plavo i Bijelo Bennyju Gantzu, da on to isto pokuša.

Ako ni on ne uspije, mandat se može povjeriti bilo kojem drugom zastupniku, a ako vlade ne bude bilo, mogući su i treći izbori u Izraelu ove godine.

Izvor: Agencije