Oglasi

Netanyahuova supruga nagodila se o priznanju krivice

Sara Netanyahu nakon priznanja će platiti novčanu kaznu od 15.210 dolara i izbjeći suđenje.
Sara Netanyahu izbjegla je optužnicu za prevaru, ali je priznala manji prestupArhiva

Supruga premijera Benjamina Netanyahua, Sara, potpisala je jutros sporazum o priznanju krivice s državnim tužiocima u predmetu koji se odnosi na optužbe za nezakonito korištenje usluga keteringa u rezidenciji premijera.

Tim sporazumom izbjegla je optužnicu za prevaru, ali je priznala manji prestup, prenosi Tanjug.

Platit će 55.000 novih izraelskih šekela (15.210 dolara) kazne, od čega 10.000 (2.765 dolara) kao novčanu kaznu, a ostatak će biti vraćen državi.

Prije godinu, Sara Netanyahu i Ezra Saidoff, bivši zamjenik generalnog direktora premijerovog kabineta, optuženi su za prevaru i zloupotrebu povjerenja za to što su potrošili 100.000 dolara državnih fondova na jela iz skupih restorana iako je u rezidenciji bio kuhar.

Ako je kuhar prisutan u rezidenciji, nije dozvoljeno naručivanje jela.

Njih dvoje navodno su pogrešno predstavili prisustvo šefa kuhinje od septembra 2010. do marta 2013. kako bi izvršili potraživanja državnih sredstava za naručivanje obroka.

Optužbe za Benjamina Netanyahua

Kao dio sporazuma o priznanju krivice, Saidoff je, kao i Sara Netanyahu, priznao manji prekršaj i složio se da plati 10.000 novih izraelskih šekela (2.765 dolara).

Izraelski vrhovni tužilac od početka je nastojao izbjeći suđenje, sačinivši prijedlog za izjašnjavanje o krivici za Saru Netanyahu čak i prije objavljivanja optužbe. 

Suđenje Sari Netanyahu odvojeno je od optužbi s kojima se suočava njen suprug Benjamin vezanih za sumnje da je prihvatio nezakonite poklone, mito i pokušao organizirati usluge za medijske barone u zamjenu za pozitivno izvještavanje.

Sara Netanyahu bila je osumnjičena u jednom od tih slučajeva, ali tužioci nisu preporučili da bude optužena.

Supružnici Netanyahu tvrde da su žrtve političkog "lova na vještice", koji predvode neprijateljski ljevičarski mediji i sudovi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.