Netanyahuova supruga krila kuhara da bi mogla naručivati hranu

Tužioci vjeruju da će Sara Netanyahu biti osuđena na društveno koristan rad (EPA)

Na sudu u Jerusalemu počelo je suđenje Sari Netanyahu, supruzi premijera Izraela Benjamina Netanyahua, prenijela je Beta.

Sara Netanyahu optužena je za prevaru i iznevjeru povjerenja.

U optužnici se navodi da je ona od 2010. do 2013. godine naređivala zaposlenima u rezidenciji premijera da poručuju jela iz restorana po ukupnoj cijeni od oko 100.000 dolara, što je kršenje propisa na osnovu kojih je to zabranjeno dok u rezidenciji radi kuhar.

Kuhar prijavljen kao čistač

Istraga je pokazala da je Netanyahuova supruga znala za tu zabranu i da je naredila zaposlenima da sakriju činjenicu da je kuhar zaposlen, pa je u opisu njegovog posla stajalo da je čistač. 

Zajedno sa suđenjem Sari Netanyahu, sudi se i zamjeniku generalnog direktora premijerovog kabineta Ezri Saidofu, koji je rekao računovođama da u rezidenciji nema kuhara i dao instrukcije jednoj od Netanyahuovih sekretarica da to tako predstavlja.

On je optužen da je prihvatio zahtjeve Netanyahuove supruge da zaposli vrhunske kuhare da pripremaju jela za privatne goste, falsificirajći datume i broj gostiju kako bi izgledalo da se pravila ne krše.

Maksimalna kazna za iznevjeru povjerenja je tri godine, a za prevaru u otežavajućim okolnostima pet godina zatvora.

‘Optužba za makarone’

Sudovi su, međutim, skloni izricati blaže kazne, pa tužioci vjeruju da će Netanyahuova supruga biti osuđena na društveno koristan rad.

Ona se sumnjiči i da je primala mito zajedno sa svojim suprugom u jednom drugom slučaju korupcije.

Njeni advokati su rekli da je ovo prvi slučaj da je supruga lidera optužena za “makarone i hranu za ponijeti” i da je slučaj zasnovan na nelegalnoj proceduri u kojoj nema suštine.

Izvor: Agencije