Netanyahuov sin: Britanske diplomate protjerati iz Izraela

Yair Netanyahu
Yair Netanjahu i ranije je objavljivao na društvenim mrežama kontroverzne stavove, zbog čega je bio i blokiran (EPA)

Sin premijera Izraela Benjamina Netanyahua, Yair Netanjahu, pozvao je da se britanski diplomati istjeraju iz Izraela zbog aluzije na okupirane palestinske teritorije, prenosi agencija Beta.

On je to rekao u odgovoru na najavu da će britanski princ Charles prvi put posjetiti to područje u siječnju.

“Ako Bog da, vi momci ćete biti uskoro istjerani iz Izraela. Do tada ja razmišljam o posjetu okupiranih zemalja Škotske i Walesa, koju preporučujete?”, napisao je Netanyahuov stariji sin na Twitteru, kako prenosi agencija.

On je objasnio svoj komentar navodeći da se britanski konzulat u Jeruzalemu “pravi da je veleposlanstvo u nepostojećoj zemlji Palestini” i da “Sjevernu Irsku kao dio [Velike] Britanije priznaje cijeli svijet i nitko ne osporava britanski suverenitet tamo i ne tvrdi da pripada Republici Irskoj”.

Blokiranja na društvenim mrežama

Yair Netanjahu (28) i ranije je objavljivao na društvenim mrežama kontroverzne stavove.

Prošle godine je na Facebooku naveo kako bi volio da svi muslimani napuste Izrael i sugerirao osvetu za smrt dva izraelska vojnika koje su ubili palestinski napadači, podsjeća britanski Independent.

Kada je taj status izbrisan, Yair Netanyahu ga je ponovno objavio, kritizirajući društvene mreže i tada mu je zabranjen pristup stranici na 24 sata.

On je također objavio da nema takve države kao što je Palestina jer u arapskoj abecedi ni nema slova P.

Yair Netanyahu je kritiziran zbog snimke na kojoj se čuje kako potcjenjivački govori o ženama i hvali se prijateljima kako salijeće prostitutke.

Na drugim duštvenim mrežama je odmah objavljeno da građani Velike Britanije, bilo da su Škoti, Velšani ili Englezi, imaju ista prava, za razliku od Palestinaca na okupiranim teritorijama koji su podvrgnuti odvojenom pravnom i vojnom administrativnom sustavu, za razliku od izraelskih građana.

Okupirana područja

Izrael je osvojio Zapadnu obalu s istočnim Jeruzalemom u ratu 1967. godine, kada je osvojen i Pojas Gaze.

Na tom teritoriju Palestinci planiraju osnovati svoju neovisnu državu.

Na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu sada živi više od 600.000 židovskih naseljenika.

Veći dio međunarodne zajednice smatra te teritorije okupiranim, a židovska naselja nelegalnim i preprekom za mir.

Izvor: Agencije