Netanyahuov rival Gantz: Za zaustavljanje Irana sve opcije na stolu

Gantza, bivšeg načelnika Generalštaba i novajliju u politici, politički rivali iz desničarskih stranaka optužuju da je podržavao nuklearni sporazum velikih sila s Iranom (EPA)

Mandatar za sastav Vlade Izraela Benny Gantz izjavio je u utorak da mu se uvijek više sviđala diplomatija u nastojanju da se spriječi razvoj nuklearnog oružja u Iranu, ali je naglasio da su “sve opcije na stolu” ako ništa drugo ne uspije.

Sigurnosna situacija Izraela osjetljiva je i najakutnija prijetnja i dalje su nuklearne ambicije i iranska regionalna agresija, rekao je on, prenosi Beta.

“Sve su opcije na stolu da se spriječi nuklearni Iran iako bismo uvijek trebali favorizirati diplomatiju. No, ako moramo, onda su sve opcije na stolu. To nije parola. To je životna stvarnost. Znam o čemu govorim”, rekao je Gantz.

Gantza, bivšeg načelnika Generalštaba i novajliju u politici, politički rivali iz desničarskih stranaka optužuju da je podržavao nuklearni sporazum velikih sila s Iranom.

Benjamin Netanyahu bio je jedan od najvećih kritičara tog dokumenta i tvrdi da omogućava Iranu da se za kratko vrijeme opskrbi velikim nuklearnim arsenalom.

Zid plača

Obraćajući se jevrejskim čelnicima iz inozemstva na skupu u Jerusalemu, Gantz, čelnik saveza partija centra Plavo i bijelo, najavio je, također, da će primijeniti plan da Zapadni zid (Zid plača) postane dostupniji neortodoksnim strujama judaizma koji je zamrznula vlada premijera Benjamina Netanyahua.

Gantz je rekao da je “Zapadni zid dovoljno dug za sve”.

Zapadni zid, kako ga zovu Jevreji, najsvetije je mjesto na kojem se oni mogu moliti i ima odvojene dijelove za muškarce i žene, u skladu s ortodoksnom tradicijom, navodi AP.

U govoru koji je trajao petnaestak minuta Gantz nije spominjao Netanyahua po imenu, ali je sugerirao da mnogo priča, a malo čini za sigurnost Izraela.

Podsjetio je da je savez Plavo i bijelo najveća frakcija u izraelskom parlamentu, Knessetu, nakon izbora 17. septembra, na kojima je osvojio 33 od 120 zastupničkih mandata, jedno više od Netanyahuovog konzervativnog Likuda.

General u penziji, Gantz, rekao je da su mu poznate potrebe, rizici i odgovori koji se traže i, navodeći mnoge izazove s kojima je Izrael suočen, pozvao na formiranje “široke liberalne vlade jedinstva”, koja će biti stabilna, odgovorna i pragmatična.

Izvor: Agencije