Netanyahu: Zgazit ćemo one koji nas pokušavaju zgaziti

Tenzije u vezi s formiranjem nove vlade veliki su izazov za desetljeće dugu vlast desničarskog premijera (EPA)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu izjavio je u ponedjeljak kako će Izrael nastaviti aktivnosti protiv uporišta Irana u Siriji i snaga iz Damaska koje pružaju podršku Iranu.

“Mi radimo protiv Irana i snaga Sirije koje podržavaju agresivno ponašanje Irana”, rekao je on u prvom komentaru o napadu izraelske vojske na položaje Irana u Siriji.

Netanyahu je govorio na ceremoniji otvorenja aerodroma u gradu Eilat, na jugu zemlje.

Tom prilikom je potvrdio kako su izraelske snage, nakon što je iz Irana lansiran projektil na izraelsku teritoriju, tokom noći izvedeni zračni napadi na uporišta Irana u Siriji.

Netanyahu je kazao kako je cilj Irana uništiti Izrael.

‘Direktan odgovor na napad’

“Oni koji nam prijete nestankom, snose svu odgovornost. Zgazit ćemo one koji nas pokušavaju zgaziti”, poručio je izraelski premijer.

Dodao je kako neće biti nijemi pred iranskim prijetnjama Izraelu.

“Mi nećemo šutjeti pred ovom agresivnošću i Iranom, koji se vojno pokušava pozicionirati u Siriji. Komandant Zračnih snaga Irana Aziz Nasirzade jasno je izrazio namjeru da uništi Izrael”, rekao je Netanyahu.

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin rekao je u ponedjeljak da su napadi odgovor na raketni napad iranskih snaga na Izrael u nedjelju.

Tokom sastanka s ukrajinskim predsjednikom Petrom Prošenkom u Jerusalemu, Rivlin je govorio o napadima i nazvao ih “direktnim odgovorom na neprihvatljivu raketnu vatru na nas” te dodao da “međunarodna zajednica mora razumijeti da jačanje iranskih snaga na Bliskom istoku može dovesti regiju u eskalaciju”.

‘Gađali smo ciljeve iranskog Qudsa’

Netanyahu je 13. januara saopćio kako je izraelska vojska u posljednjih 36 sati pogodila uporišta Irana i Hezbolaha u Damasku, među kojima se nalaze i iranska skladišta oružja.

Izrael, uz objašnjenje da su na njegovoj teritoriji iz Sirije i sa Golanske visoravni lansirani projektili, od 2011. godine vrši napade na vojne tačke režima i Hezbollaha, kojeg podržava Iran.

Izraelska vojska saopćila je da je izvela napade na iranske ciljeve u Siriji preko noći, dok su sirijski državni mediji izvijestili da je protivzračna odbrana oborila “neprijateljske mete”.

“Gađali smo ciljeve iranskog Qudsa na sirijskoj teritoriji”, saopćila je izraelska vojska, koja je upozorila sirijske snage da ne napadaju izraelsku teritoriju, niti njihove snage, prenosi Reuters.

U napadima poginulo 11 osoba

U napadu na aerodrom koji se nalazi na jugoistoku Damaska poginula su četiri sirijska vojnika, dok ih je šestero ranjeno, objavio je vojni centar ruske odbrane, a prenijela agencija RIA Novosti.

Sirijski opservatorij za ljudska prava – SOHR javlja kako je u napadima poginulo ukupno 11 osoba.

U međuvremenu je sirijska državna agencija SANA objavila da je protivzračna odbrana te zemlje oborila nekoliko “neprijateljskih meta”.

Izvor: Agencije