Netanyahu za pomilovanje vojnika koji je ubio Palestinca

Elor Azaria, Suđenje, Ubojstvo, Vojnik, Izrael
Elor Azaria bi mogao biti osuđen na 20 godina zatvora, a njegova odbrana je već najavila žalbu (AP)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je na pomilovanje izraelskog vojnika, kojeg je vojni sud prethodno proglasio krivim za ubojstvo ranjenog Palestinca.

“Ovo je težak i bolan dan – prvo i prije svega za Elora, njegovu obitelj, izraelske vojnike, mnoge građane i roditelje vojnika, među njima i mene… Podržavam pomilovanje za Elora Azariju”, napisao je Netanyahu na svom Facebook profilu.

Izraelski vodnik Elor Azaria (20) pucao je u glavu Palestincu koji je prethodno nožem izbo drugog izraelskog vojnika te ležao nepomičan i ranjen na zemlji.

Žestoka rasprava u javnosti

Azaria bi mogao biti osuđen na 20 godina zatvora, a njegova obrana je već najavila žalbu, prenosi Tanjug agenciju AP.

Predsjednik Izraela Reuven Rivlin, koji ima ovlasti da pomiluje osuđene, rekao je da će pričekati okončanje pravnog procesa prije nego što donese odluku.

Slučaj je otpočetka izazvao žestoku raspravu u izraelskoj javnosti.

Azaria je snimljen kako 21-godišnjem Abedu al-Fattahu al-Sharifu puca u glavu dok leži na zemlji. Sharif je ranjen 11 minuta prije nego što je Azarija pucao u njega.

Na suđenju je optužnica preinačena iz ubojstva u ubojstvo iz nehata. Roditelji ubijenog Palestinca tražili su doživotni zatvor.

Roditelji Izraelca dobili su otvorenu podršku političara i izraelskih skupina koje su tražile oslobađanje. Ispred suda, tijekom izricanja presude, došlo je do sukoba.

Politički vrh priklonio se većini

Ondje se okupilo nekoliko stotina prosvjednika u znak podrške osuđenom vojniku. Misle da je taj sudski proces skandal, a njega smatraju herojem.

Izraelski politički vrh prije presude se priklonio većini. Avigdor Lieberman aktivno je prikupljao podršku za vojnika.

U međuvremenu ga je premijer Benjamin Netanyahu imenovao za ministra obrane.

Izvor: Agencije