Netanyahu: Vrlo opasni iranski potezi

Benjamin Netanyahu je ponovo zatražio od velikih sila da nametnu stroge sankcije Iranu (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao je u nedjelju objavu Irana da počinje podizati nivo obogaćenog uranija iznad dogovorene granice od 3,67 posto “vrlo opasnom”, a zabrinutost zbog te iranske odluke izrazila je i Evropska unija.

Iran je u nedjelju objavio kako podiže nivo obogaćenog uranija iznad dogovorene granice od 3,67 posto, koja je dogovorena nuklearnim sporazumom iz 2015. godine, čime su prekršene odredbe tog sporazuma.

Glasnogovornik iranskog odjela za nuklearni program Behruz Kamalvandi potvrdio je na konferenciji za medije ovaj potez Irana, navodeći da će nivo obogaćenog uranija biti postepeno povećavan na između pet i 20 posto.

‘Nametnuti stroge sankcije’

Na početku sjednice Vlade Netanyahu je ponovo zatražio od velikih sila da nametnu “stroge sankcije” Iranu, nakon te mjere koju je Teheran predstavio kao odgovor na američke sankcije koje je uveo predsjednik Donald Trump.

Iranska objava predstavlja “vrlo opasan razvoj događaja i pozivam svoje prijatelje, francuske, njemačke i britanske čelnike, da nametnu stroge sankcije”, rekao je Netanyahu.

Trump je prošle godine povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, kojim je postignut nadzor iranskog nuklearnog programa, i počeo kampanju “maksimalnog pritiska” striktnim sankcijama Teheranu, uprkos zamjerkama svojih zapadnih saveznika.

Ostale sile u sporazumu, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku, tražile su da se sporazum održi na životu razvijanjem novčanog sistema transakcije, poznatog kao Instex, koji bi omogućio Iranu zaobilaženje američkih sankcija i nastavak poslovanja s međunarodnim partnerima.

U sporazumu su još Kina i Rusija.

Izrael ne prestaje osuđivati iransko djelovanje u regiji i smatra sebe mogućim ciljem iranskog nuklearnog programa.

EU ‘posebno zabrinuta’

Teheran tvrdi da je program isključivo civilne namjene i da mu cilj nije domoći se atomskog oružja.

“Posebno samo zabrinuti iranskom objavom”, rekla je u nedjelju Maja Kocijančič, glasnogovornica šefice evropske diplomatije Federice Mogherini.

“Pozvali smo Iran da ne poduzima daljnje mjere koje bi mogle potkopati nuklearni sporazum”, dodala je ona.

Kocijančič je istaknula da je EU u kontaktu s drugim potpisnicama iranskog nuklearnog sporazuma u pogledu “sljedećih koraka”.

Izvor: Agencije