Netanyahu upozorio Iran protiv pokušaja napada na Izrael

'Ukoliko iranski režim načini užasnu grešku da pokuša da uništi Tel Aviv ili Haifu, neće to uspjeti', kaže Netanyahu (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je Iran protiv bilo kakvog pokušaja napada sa ciljem uništavanja Tel Aviva ili Haife na 40. godišnjicu Islamske revolucije.

“Ne ignoriram prijetnje iranskog režima, ali me one ne zastrašuju. Ukoliko taj režim načini užasnu grešku da pokuša da uništi Tel Aviv ili Haifu, neće to uspjeti”, rekao je Netanyahu u saopćenju iz njegovog ureda i u videoporuci.

Ukoliko bi Iran pokušao da napadne Izrael to bi bila “posljednja godišnjica Revolucije”, rekao je Netanyahu i poručio Irancima da to imaju u vidu, prenosi Beta.

Kampanja protiv Irana

Izraelska vlada vodi diplomatsku i medijsku kampanju protiv Irana koga optužuje da provodi opasne nuklearne aktivnosti, i ukazuje na djelovanje Irana u Libanu, u Pojasu Gaze i u Siriji.

Posljednjih godina Izrael je proveo brojne zračne napade ili ispaljivao rakete na, kako je navodio, iranske vojne ciljeve u Siriji, ili konvoje sa oružjem upućenim libanskom Hezbollahu, savezniku Teherana.

Iran je obećao da će osujetiti “demonske planove” svojih neprijatelja, pre svega SAD-a i Izraela povodom 40. godišnjice pobjede Islamske revolucije koja je proslavljena širom zemlje.

Izvor: Agencije