Netanyahu u šefu Mossada vidi svog mogućeg nasljednika

Netanyahua dugo kritiziraju da potiskuje potencijalne rivale u Likudu (EPA)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu vidi šefa obavještajne službe Mossad Yossija Cohena ili izraelskog ambasadora u SAD-u Rona Dermera kao svoje moguće nasljednike kad se povuče iz političkog života, pišu izraelski mediji.

“Postoje dvojica ljudi koje smatram podobnima da vode Izrael: Yossi Cohen i Ron Dermer”, rekao je nedavno Netanyahu svojim saradnicima, prenio je novinski sajt Walla.

Netanyahu inače rijetko govori o budućem rukovodstvu zemlje kad se on penzionira, prenosi Beta.

Oni koji su čuli tu izjavu rekli su za isti sajt da su iznenađeni što Netanyahu nije spomenuo važne ličnosti iz svoje konzervativne stranke Likud, kao što je popularni zastupnik Gideon Sa'ar, ministar javne sigurnosti Gilad Erdan ili bilo koji političar.

Netanyahu, koji je u julu oborio rekord i postao premijer s najdužim stažom u Izraelu, od 13 godina i 128 dana, kaže da ne planira sići s položaja uprkos tome što mu prijeti optužnica za korupciju.

Potiskivanje rivala

Već je dugo na udaru kritika da potiskuje potencijalne rivale u Likudu.

Walla, međutim, navodi da se ne vjeruje da 48-godišnji Dermer ima interesa za bavljenje politikom.

Nepunih 10 godina stariji Cohen, bivši Netanyahuov savjetnik za sigurnost, koji je postao šef Mossada 2016, navodno bi bio zainteresiran da bude premijer kad mu istekne mandat, ali to sada poriče.

Zalaže se za borbu protiv iranskog nuklearnog programa i poboljšanje veza s arapskim državama.

Dermer, koji uživa veliko Netanyahuovo povjerenje, bio je oštar protivnik nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom iz 2015, a sada nastoji ojačati veze između Netanyahua i predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Netanyahu će početkom oktobra biti saslušan zbog optužbi za prevaru i zloupotrebu položaja, u nekoliko slučajeva, uključujući mito u jednom.

Poriče da je učinio bilo šta loše i da neće podnijeti ostavku ako optužnica bude podignuta.

Izvor: Agencije