Netanyahu traži sankcije bez odgode ako Iran prekrši nuklearni ugovor

Benjamin Netanyahu je zahtjev za sankcijama iznio nakon što je Iran saopćio da će njegove zalihe uranija prekoračiti granicu određenu međunarodnim ugovorom (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio je da međunarodna zajednica “bez odgode uvede sankcije” Iranu ako prekorači, kao što je u ponedjeljak najavio, ograničenje zaliha obogaćenog uranija koje mu je odobreno po međunarodnom ugovoru potpisanom 2015.

Netanyahu je na svečanosti u Jeruzalemu zatražio da međunarodna zajednica “bez odgode” primijeni mehanizam sankcija predviđen ugovorom iz 2015. bude li Islamska Republika prekršila taj ugovor.

Iran je u ponedjeljak objavio da će njegove zalihe uranija 27. lipnja prekoračiti granicu određenu međunarodnim nuklearnim ugovorom iz kojeg se Washington jednostrano povukao u svibnju 2018. ponovo uvodeći i pooštravajući sankcije Teheranu.

‘Uvesti dogovorene sankcije’

“Međunarodna zajednica mora bez odgode uvesti režim ranije dogovorenih sankcija, ako Iran ostvari svoje prijetnje i prekrši nuklearni ugovor”, rekao je Netanyahu.

“Izrael neće dopustiti da Iran posjeduje nuklearno oružje”, dodao je.

Nuklearni ugovor potpisan u Beču 2015., plod teških diplomatskih napora Irana i šestorice (Njemačka, Kina, Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija i Rusija), treba drastično ograničiti nuklearni program Islamske Republike, a zauzvrat su joj ukinute međunarodne gospodarske sankcije.

No Washington se jednostrano povukao iz ugovora potpisanog u svibnju 2018. i vratio teške sankcije Teheranu koji mjesecima uporno traži od drugih partnera da mu pomognu i ublaže njihov razoran učinak na iransko gospodarstvo.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je sve dosad izvještavala da Iran djeluje u skladu s obvezama preuzetim u Beču.

Izvor: Agencije