Netanyahu traži pomoć baltičkih država oko Irana

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu je zaprijetio velikom vojnom operacijom u Pojasu Gaze protiv skupina predvođenih Hamasom (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je od čelnika baltičkih država zatražio pomoć kako bi se Evropsku uniju uvjerilo da pojača pritisak na Iran, kritiziravši plan pomoći Brisela vlastodršcima u Teheranu.

“Bez ustručavanja, tražim pomoć mojih prijatelja ovdje da isprave, po mom mišljenju, iskrivljeno mišljenje, iskrivljenu viziju Izraela u EU”, kazao je on na konferenciji za medije s kolegama iz Estonije, Litvanije i Latvije.

Netanyahu smatra da EU ne razumije u potpunosti izraelsku politiku prema Iranu, ocijenivši odluku Unije o dodijeli 18 miliona eura pomoći Iranu “ozbiljnom greškom”.

Zbližavanje sa zemljama istočne Evrope

Litavski premijer Saulius Skvernelis predložio je pregovore ministara unutrašnjih poslova EU-a i Izraela o terorističkoj prijetnji, u kontekstu napetosti oko Irana i palestinskog sukoba.

Litvanija, jedna od najčvršćih saveznica Izraela u EU, prošlog decembra je inicirala susret Netanyahua s ministrima vanjskih poslova EU-a.

Prema Skvernelisu, njegova zemlja je dalje zagovara stavove EU-a u vezi rješenja o dvije države, statusa Jerusalema i iranskog nuklearnog sporazuma, ali također, zagovara direktniji dijalog između Izraela i evropskog bloka.

Izraelski premijer u četvrtak je stigao u Litvu kako bi pokušao uravnotežiti “odnose koji nisu uvijek prijateljski” između Izraela i EU-a i nastavio zbližavati se sa zemljama istoka, javlja AFP.

“Želim postići ravnotežu u odnosima, ne uvijek prijateljskim, EU-a prema Izraelu kako bi postigli pravednije odnose”, rekao je Netanyahu u Jerusalemu prije polaska u tu posjetu, prvu jednog izraelskog šefa vlade toj zemlji.

EU protiv ilegalne kolonizacije

“To poduzimam kontaktima s blokovima zemalja EU-a, zemljama istočne Evrope i sada baltičkim i drugim zemljama”, dodao je on.

Glasnogovornica Evropske komisije Maja Kocijančič izjavila je u četvrtak da se EU oštro protivi politici ilegalne kolonizacije koju provodi Izrael i ocijenila ju je preprekom za mir. 

Prema toj službenoj izjavi, nova naselja bi dodatno otežala perspektivu buduće palestinske države.

Izvor: Agencije