Netanyahu: Svijet poštuje zemlje koje ne gmižu

Netanyahu je odmah po usvajanju rezolucije najavio da izraelska vlada neće priznati tu mjeru i ocijenio je antiizraelskom (Reuters)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je da će u narednim mjesecima učiniti sve što je u njegovoj moći da spriječi slične korake poput rezolucije protiv židovskih naselja usvojene u Vijeću sigurnosti UN-a.

“Mi smo zemlja s nacionalnim ponosom i nećemo okrenuti drugi obraz. Svijet poštuje zemlje koje ne gmižu”, rekao je Netanyahu.

Prema njegovim riječima, administracija Baracka Obame “izvela je nepošten manevar protiv Izraela u Vijeću sigurnosti UN-a”.

Ambasadori država koje su glasale za usvajanje rezolucije Ujedinjenih nacija o zabrani ilegalne izgradnje židovskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji pozvani su u međuvremenu na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Izraela.

Na razgovor pozvani ambasadori

Izraelski mediji saopćili su da su na razgovor pozvani ambasadori svih 14 država koje su glasale za usvajanje rezolucije.

Rezolucija, koju su predložili Malezija, Novi Zeland, Senegal i Venecuela, usvojena je sa 14 glasova za, dok su Sjedinjene Američke Države bile suzdržane.

Netanyahu je odmah po usvajanju najavio da izraelska vlada neće priznati tu rezoluciju, ocijenivši je antiizraelskom.

Potom je naložio da se smanji gotovo svaki diplomatski kontakt sa državama koje su podržale rezoluciju UN-a i potvrdio da Izrael razmatra “akcijski plan” protiv UN-a, prenosi AP.

Rezolucija označava promjenu prakse SAD-a da štiti Izrael od akcija Ujedinjenih nacija, podsjećaju agencije.

Izvor: Agencije