Netanyahu se Putinu žalio na Iran

'Iran je najveća prijetnja stabilnosti i sigurnosti regije i učinit ćemo sve da tu prijetnju uklonimo', izjavio je Netanyahu na početku sastanka u Kremlju (EPA)

Iran je najveća prijetnja stabilnosti i sigurnosti u regiji, upozorio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu ruskog predsjednika Vladimira Putina s kojim se sastao u Moskvu.

Prema agenciji AFP, Netanyahu je s Putinom došao dogovoriti koordiniranje kako bi vojske Izraela i Rusije izbjegle trzavice u operacijama u Siriji.

Iran, libanonski pokret Hezbollah i Rusija saveznici su režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. 

“Najveća prijetnja stabilnosti i sigurnosti regije jest Iran i učinit ćemo sve da tu prijetnju uklonimo”, izjavio je Netanyahu u Kremlju. 

Putin je ocijenio da je “vrlo važno razgovarati o pitanjima sigurnosti u regiji”. 

Netanyahu ponavlja da neće dopustiti Iranu, velikom neprijatelju Izraela, da se posluži Sirijom kao mostobranom.

Prije polaska za Rusiju Netanyahu je najavio da s Putinom želi razgovarati o “načinima na koji će se onemogućiti Iranu da se ukopa u Siriji, državi koja otvoreno govori da je njezin cilj uništiti Izrael”.

Osigurati ‘slobodne ruke’ za akciju

Netanyahu je najavio da će “ozbiljno razgovarati” kako bi osigurao “slobodne ruke” za izraelsku akciju u Siriji protiv Irana i libanonskog pokreta Hezbollah, a da pritom izbjegne trzavice s ruskim snagama.

Izrael je dugo diskretno djelovao u Siriji, no u siječnju je Netanyahu kazao kako je izraelsko zrakoplovstvo “tuklo stotine” iranskih i Hezbollahovih meta u Siriji. 

Sastanak u Moskvi prvi je sastanak u četiri oka između Netanyahua i Putina od 17. rujna 2017., otkad je sirijska obrana pogreškom srušila ruski avion dok je Izrael izvodio zračnu operaciju.

Tada je pogibija 15 ruskih vojnika izazvala velike napetosti između Rusije i Izraela i dovela u pitanje nastavak operacija koje Izrael izvodi u Siriji.

“Naravno, razgovarat ću detaljno s predsjednikom Putinom o tomu kako uskladiti rusku vojsku i izraelske snage da djeluju koordinirano i da izbjegnemo trzavice i sukobe”, izjavio je Netanyahu.

Izvor: Agencije