Netanyahu se obratio AIPAC-u u Washingtonu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu danas je govorio pred najvećom proizraelskom lobističkom grupom u Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom obraćanja govorio je protiv pregovora administracije predsjednika SAD-a Baracka Obame sa Iranom oko nuklearnog programa ove azijske države.

Netanyahu se obratio članovima Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) u Washingtonu, dan prije sličnog obraćanja američkom Kongresu.

„Iran je najveća država sponzor terorizma u svijetu. Kao premijer, imam moralnu obavezu da govorim dok ima vremena da se oni spriječe“, kazao je on.

Uz to je istakao da njegov kontroverzni plan da se obrati Kongresu nema za cilj da pokaže nepoštovanje prema predsjedniku SAD, iako je kritizirao njegova nastojanja da postigne sporazum s Iranom, označivši to kao prijetnju preživljavanju Izraela.

Netanyahu je rekao da Iran već obučava, naoružava i šalje teroriste na pet kontinenata.

„Zamislte šta bi Iran uradio s nuklearnim oružjem“, naglasio je izraeslski premijer, ocijenivši da bi nuklearno sposoban Iran imao sredstva da postigne svoj objavljeni cilj – uništenja Izraela. 

Izrael strahuje da će Obamina diplomatija prema Iranu, sa rokom do kraja marta za uspostavljanje okvira djelovanja, dozvoliti Teheranu da razvije nuklearno oružje, što Iranci negiraju da nastoje.

Prihvatanjem poziva Republikanske stranke da dođe u SAD i da se obrati Kongresu na čijem je čelu opozicija, Netanyahu je naljutio Obaminu odministraciju.

Prijetnje bojkotom

Pojedini istaknuti demokrati, uključujući potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena, prijete da će bojkotirati govor izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Kongresu.

Netanyahu je sinoć stigao u Washington kako bi prisustvovao godišnjoj konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove, najjače proizraelske lobističke grupe. Posjetu će iskoristiti da izrazi protivljenje bilo kakvom sporazumu sa Iranom.

Delegate na ovogodišnjoj konferenciji najjače proizraelske lobističke skupine u SAD-u dočekala je mala, ali odlučna grupa demonstranata. Policija je bila jednako odlučna zadržati ove protivnike izraelske politike i premijera izvan zgrade.

Iznenađujuće, proteklih se sedmica čuju sve glasniji protesti i na drugim mjestima – među političarima koji su Netanyahua do sada branili. Njegova odluka da održi govor pred oba doma Kongresa, bez konzultacija sa administracijom predsjednika Baracka Obame, izazvala je javnu raspravu o prirodi američko-izraelskih odnosa, iz Washingtona je javio novinar Al Jazeere Shihab Rattansi.

Koliko su duboke podjele?

„Ali, u sali za konferencije u toku su pokušaji da se nesuglasice prevaziđu“, dodao je.

Američki političari bili su spremni publici dati ono što želi.

„Dok pregovaramo sa Irancima, oni su preuzeli kontrolu nad četiri arapska glavna grada. Šta bi učinili s novcem kad bi im odmrznuli sredstva? Da li bi gradili škole i bolnice? S obzirom na njihovo trenutno ponašanje, vjerovatno bi ga uložili u vojsku i izazvali još veći haos“, kazao je republikanski senator Lindsey Graham.

Prošle sedmice, američki državni sekretar John Kerry kritizirao je Netanyahuove odluke vezane uz vanjsku politiku. Ali jučer je zatražio od Izraela da ima povjerenja u američke pregovore s Iranom i istakao bliskost Washingtona i Izraela.

„Prije nekoliko dana pregledao sam dokumentaciju. U posljednje dvije godine intervenirali smo u ime Izraela stotine puta, čak nekoliko stotina puta, na više od 75 različitih mjesta, kako bismo ga zaštitili“, naveo je.

No, za pojedine Netanyahuove pristalice u SAD to nije dovoljno.

Jedna grupa je u subotu na cijeloj stranici New York Timesa objavila oglas u kojemu kritizira Obaminu savjetnicu za nacionalnu sigurnost Susan Rice i navodi sukob između nje i američke ambasadorice pri UN-u Samanthe Power. Obje drže govor na ovogodišnjoj konferenciji.

Takvi izrazi nepoštivanja prema Obaminoj administraciji pojačali su protivljenje Netanyahuu unutar Demokratske stranke.

Ali još je nejasno koliko su podjele u Washingtonu doista duboke jer je samo 30-ak od 232 demokrata u Kongresu najavilo kako neće prisustvovati Netanyahuovom govoru planiranom za sutra.

Izvor: Al Jazeera