Netanyahu priznao tajne odnose s mnogim arapskim državama

Netanyahu je rekao da je iznio samo deset posto onoga što se događa u tajnim odnosima koji ujedinjuju Izrael s arapskim zemljama u regiji (EPA)

Izraelski premijer u odlasku Benjamin Netanyahu otkrio je da Izrael ima tajne odnose s mnogim arapskim i islamskim zemljama, te da samo tri države nemaju odnose s njegovom zemljom.

“Razvijam odnose s arapskim i islamskim zemljama i mogu vam reći da samo jedna, dvije ili tri nemaju odnose s nama koji kontinuirano jačaju”, rekao je Netanyahu na konferenciji čelnika američkih jevrejskih organizacija u Zapadnom Jerusalemu.

Naglasio je da je iznio samo deset posto onoga što se događa u tajnim odnosima koji ujedinjuju Izrael s arapskim zemljama u regiji.

“Posjetio sam sa Sarom (svojom suprugom) Sultanat Oman prije otprilike godinu. Prije dvije sedmice bili smo u impresivnoj posjeti predsjedniku Suverenog vijeća Sudana (Abdel-Fattahu al-Burhanu)”, dodao je Netanyahu.

Sudan je islamska zemlja u kojoj se govori arapski jezik i koja je bila domaćin konferencije u Khartoumu, na kojoj su definirana “tri ‘ne’ protiv Izraela”, a sada se vode pregovori o pokretanju ubrzanog procesa normalizacije odnosa s tom zemljom, dodao je.

‘Sila koja se mora uzeti u obzir’

Netanyahu smatra da te ogromne promjene proistječu iz činjenice da je Izrael sila koja se mora uzeti u obzir.

Obraćajući se arapskim državama, rekao je da saradnja s Izraelom pomaže u “osiguravanju budućnosti vaših naroda i njihove sigurnosti”.

Istakao je da je prvi izraelski avion preletio zračni prostor Sudana u nedjelju, dodavši da izraelski turisti putuju u Južnu Ameriku na izlete, a da će se letovima preko sudanskog zračnog prostora trajanje putovanja skratiti za tri sata.   

Dodao je da oni sada mogu letjeti direktno preko Sudana na putu za Brazil ili Argentinu, a mogu posjetiti i drugu zemlju, Čad, koja je nedavno obnovila odnose s Izraelom.

Netanyahuova izjava o letu izraelskog aviona nad teritorijom Sudana prva je službena potvrda izvještaja koje su izraelski mediji objavili u vezi s tim.

Plan za proširenje saradnje

Netanyahu je na Twitteru objavio da će izraelski tim u sljedećim danima osmisliti plan za proširenje saradnje sa Sudanom u cilju normalizacije odnosa.

U drugom tvitu dodao je: “Ispod površine se odvijaju brojne aktivnosti koje mijenjaju lice Bliskog istoka i stavljaju Izrael u položaj velikih sila na regionalnom i globalnom nivou”.

Izraelski putnički avion (M-ABGG) preletio je zračni prostor Sudana na ruti od aerodroma N'djili u Kinshasi u Demokratskoj Republici Kongo do izraelskog aerodroma “Ben Gurion”, što je prvi takav slučaj.

Netanyahu se sastao s Al-Burhanom 3. februara u ugandskom gradu Entebbeu, nakon čega su u nekoliko sudanskih gradova izbili protesti u znak protivljenja takvom potezu.

Izuzev Egipta i Jordana, nijedna arapska država nema otvorene diplomatske odnose s Izraelom. Međutim, u posljednje vrijeme ubrzan je tempo normalizacije odnosa kroz učešće Izraela u sportskim, kulturnim i umjetničkim aktivnostima koje se održavaju u arapskim zemljama.

Izvor: Al Jazeera i agencije