Netanyahu predložio nastavak pregovora

Netanyahu želi da se prvo identificiraju ona jevrejska naselja koja će Izrael zadržati i kojima će biti dopušteno proširenje (AP)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu predložio je obnovu mirovnih pregovora s Palestincima, ali s tim da se prvo identificiraju ona jevrejska naselja koja će Izrael zadržati i kojima će biti dopušteno proširenje, izjavio je jedan izraelski zvaničnik u utorak.

Mirovni pregovori propali su u aprilu prošle godine zbog izraelske gradnje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, područjima koje Palestinci žele za svoju državu, te nakon što je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, razljutio Izrael sklapanjem sporazuma s Hamasom u Gazi.

Abbasov glasnogovornik, od kojeg je zatraženo da prokomentira Netanyahuov stav, rekao je kako se prije obnove mirovnih pregovora mora zaustaviti gradnja jevrejskih naselja, te da se istovremeno trebaju razmotriti sva temeljna pitanja sukoba s Izraelom.

Želi dio teritorije

Na sastanku u Jerusalemu prošle srijede, Netanyahu je rekao visokoj predstavnici Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Federici Mogherini, da će dio teritorije koji je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine ostati u njegovim rukama, dok će drugi dijelovi biti prepušteni palestinskoj kontroli, kazao je izraelski zvaničnik, a prenio je u utorak list Haaretz.

„Stoga treba obnoviti pregovore kako bi se definirala ta područja na kojima možemo graditi“, rekao je zvaničnik citirajući Netanyahua.

Izvor: Agencije