Netanyahu predlaže selo za glavni grad Palestine

Abu Dis, Jerusalem, Jeruzalem
Naselje Abu Dis se nalazi na periferiji Jerusalema (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu potvrdio je da bi, prema američkom mirovnom planu za Bliski istok, glavni grad Palestine trebao biti Abu Dis, a da se potvrđuje da je Jeruzalem nedjeljivi glavni grad Izraela, prenosi agencija Anadolija.

Izraelska televizija Makan 33 javlja da je Netanyahu naknadno otkrio da plan predviđa da palestinski glavni grad bude prigradsko naselje Abu Dis, koje se nalazi na periferiji Jeruzalema.

“Izrael će dominirati nad svim židovskim naseljima na Zapadnoj obali”, kazao je Netanyahu, kako prenosi Anadolija.

On je također rekao da je SAD postavio određene uvjete Palestincima za početak pregovora, uključujući i obvezno priznavanje židovske države, priznavanje izraelskog suvereniteta u Jeruzalemu i odustajanje od prava na povratak palestinskih izbjeglica.

Uslovi Palestincima

Netanyahu je također kazao da SAD traži od Palestinaca da se razoruža Gaza, obustave isplate pomoći obiteljima pritvorenih i poginulih Palestinaca te da se oni “proglase teroristima”.

Od Palestinaca se traži i da prekinu podnositi tužbe protiv Izraela na Međunarodnom kaznenom sudu, a Palestina neće moći postati članica međunarodnih organizacija bez odobrenja Izraela.

“Istodobno, Izrael će nametnuti svoje zakone u Jordanskoj dolini, u svim židovskim naseljima u Judeji i Samariji i svim područjima koja prema planu pripadaju Izraelu”, kazao je Netanyahu.

Netanyahu je izjavio i da je Izrael obećao da u iduće četiri godine neće graditi nova židovska naselja niti proširivati postojeća u Zoni C na okupiranoj Zapadnoj obali.

Burne reakcije i protesti

Trump i Netanyahu prethodno su otkrili sadržaj američkog mirovnog bliskoistočnog plana, za kojeg je Trump kazao da je posljednja šansa za Palestince i neovisnu palestinsku državu.

Plan je izazvao burno negodovanje na palestinskoj strani.

Pokreti otpora Fatah i Hammas su odbacili predloženi plan i najavili otpor.

U brojnim palestinskim gradovima i u Jordanu potom su održani masovni prosvjedi.

Izvor: Agencije