Netanyahu potvrdio: Izrael napao iranske ciljeve u Siriji

Netanyahu je rekao i da Izrael djeluje svakodnevno. 'uključujući jučer', protiv Irana i njegovih napora da se učvrsti u Siriji i regiji (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu potvrdio je danas da je Izrael napao iranske ciljeve u Siriji u ponedjeljak.

On je to rekao prije nego što se ukrcao na avion na putu za Varšavu, gdje će prisustvovati na konferenciji pod pokroviteljstvom Poljske i Sjedinjenih Američkih Država.

Rekao je i da Izrael djeluje svakodnevno, “uključujući jučer”, protiv Irana i njegovih napora da se učvrsti u Siriji i regiji.

Prema stranim izvještajima od ponedjeljka, izraelske tenkovske granate pogodile su dva iranska cilja na jugozapadu Sirije, prenio je Jerusalem Post.

Netanyahu je, također, rekao da će konferencija u Varšavi ujediniti mnoge zemlje, uključujući i neke u regiji, protiv iranske agresije i želje da ta država osvoji Bliski istok i uništi Izrael.

Konferencija, zvanično nazvana “Ministarski program za promociju budućnosti mira i sigurnosti na Bliskom istoku”, uključit će predstavnike iz najmanje deset arapskih država.

Jedini šef vlade

Netanyahu je jedini šef vlade koji će prisustvovati konferenciji, sa 60 drugih država koje šalju svoje predstavnike na ministarskom ili nivou zamjenika ministra.

Američki potpredsjednik Mike Pence također će prisustvovati konferenciji i sutra će se sastati s Netanyahuom.

Inače, izraelski premijer sastat će se i s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom.

Kancelarija premijera nije objavila hoće li se Netanyahu sastati s nekim od predstavnika arapskih država koje trebaju prisustvovati konferenciji.

Na pitanje hoće li se sastati s arapskim čelnicima rekao je da planira vidjeti sve u jednoj velikoj sobi, primijetivši da je “osvježavajuće” vidjeti da se konferencija održava na evropskom tlu.

Izvor: Agencije