Oglasi

Netanyahu postao premijer sa najdužim stažem u Izraelu

Benjamin Netanyahu je premašio rekord Davida Ben-Guriona poslije 56 godina.

Netanyahu na poziciji premijera duže nego Ben-Gurion

Benjamin Netanyahu postao je premijer sa najdužim stažem u Izraelu, premašivši rekord oca nacije Davida Ben-Guriona poslije 56 godina.

Netanyahu predvodi zemlju 13 godina i 128 dana (4.876 dana), dan duže od Ben-Guriona.

On je bio premijer od 1996. do 1999. i ponovo neprekidno od 2009. godine, prenosi Beta.

Kada je prvi put pobijedio na izborima postao je najmlađi izraelski premijer sa 46 godina.

On je također prvi izraelski lider rođen nakon stvaranja države Izrael 1948. godine.

Netanyahuova najnovija pobjeda na izborima u aprilu ove godine pretvorila se u neuspjeh jer mu nije pošlo za rukom da formira vladajuću koaliciju.

Taj zadatak povjerio mu je predsjednik Izraela Reuven Rivlin jer je izgledalo da za to ima najviše šansi, imajući u vidu veći broj poslanika koje su osvojile desničarske i vjerske partije.

Optužbe za korupciju

Netanyahu se odlučio na nove izbore 17. septembra, prije saslušanja u oktobru, poslije čega bi mogao biti optužen za korupciju.

On, međutim, tvrdi da nije ništa loše učinio i da je slučaj protiv njega politički motiviran.

Mnoge njegove pristalice smatraju da dobro rukovodi malom zemljom u nestabilnoj regiji i da je zaslužan za diplomatske preokrete i ekonomski rast.

Kritičari navode da je demonizirao političke protivnike i arapsku manjinu svojim populizmom i da je često stavljao lične ambicije prije nacionalnog interesa, navodi France Presse.

Netanyahu, lider konzervativne partije Likud, ima reputaciju čvrstorukša u odnosu na izraelsko-palestinski mirovni proces.

Iako je djelomično povukao izraelske snage iz Hebrona na okupiranoj Zapadnoj obali 1998. godine i predao veći dio tog grada Palestinskoj upravi on se protivi formuli "predaji zemlje za mir".

Netanyahu sada obećava da neće biti više evakuacije jevrejskih naseljenika ni jevrejskih naselja pod njegovom vladavinom, a ni Palestinci neće imati državu u punom smislu.

Izraelska okupacija

Od posljednjih pregovora sa palestinskim rukovodstvom Netanyahu je nastojao i uspio da potisne na margine pitanje izraelske okupacije palestinskih teritorija.

U toj strategiji zdušno mu je pomagao predsjednik SAD-a Donald Trump.

Također je uspio da uspostavi savezništva i ojača veze s arapskim zemljama naglašavajući da imaju zajedničkog neprijatelja, Iran.

"Dokazali smo da Izrael, mala zemlja na ivici Bliskog istoka, može postati velika sila u svijetu", rekao je on u intervjuu za izraelske medije ove sedmice.

Netanyahu će se suočiti sa jakim izazovom političkih protivnika koji teže da ga smijene na predstojećim izborima.

Na pitanje da li se Netanyahu i Ben-Gurion mogu porediti, profesor političkih nauka u penziji na Univerzitetu Bar-Ilan kraj Tel Aviva Shmuel Sandler je rekao AFP da je to vrlo teško jer su vladali u različita vremena i zbog ugleda heroja prvog izraelskog premijera.

"Tvorac države ostaje uvijek iznad", rekao je profesor.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.