Netanyahu postaje najdugovječniji izraelski premijer

Benjamin Netanyahu je vršilac dužnosti premijera, pošto nije uspio formirati vladu nakon izbora prije tri mjeseca (EPA)

Benjamin Netanyahu ovog će vikenda postati najdugovječniji izraelski premijer, što je do sada bio “otac izraelske države” David Ben-Gurion.

No, vlast tog konzervativnog čelnika, koji u petak bilježi 8.475. dan na čelu Izraela, koliko ima Ben-Gurion, na klimavim je nogama.

U septembru ga čekaju novi izbori, nakon onih u aprilu, poslije kojih se nije uspjela formirati nova vlada.

Osim toga, čeka ga i moguće suđenje zbog korupcije.

“Ko broji?”, odgovorio je Netanyahu kad su ga pitali o rušenju rekorda na konferenciji čiji su domaćin bile njemu sklone novine Israel Hayom i na kojoj su sudjelovali i američki izaslanici.

Izborna pobjeda bez nove vlade

Ako je suditi po podršci javnosti, 69-godišnji Netanyahu, zvani Bibi, daje što Izraelci žele: rastuću ekonomiju i relativnu sigurnost, usprkos propalim mirovnim pregovorima s Palestincima i nemirnih granica sa Sirijom i Libanom.

Izraelski premijer je uspješno mobilizirao desnicu retorikom protiv arapske manjine u zemlji, a političke protivnike je potkopao politikom “podijeli pa vladaj”.

Najmlađi premijer Izraela postao je 1996. godine, vladao do izbornog poraza 1999. godine, ponovno je izabran 2009. godine, a mandate je produžio na izborima 2013. i 2015. godine.

No, u iznenađujućem obratu, prije tri mjeseca nije uspio formirati novu koalicijsku vladu, nakon što je proglasio pobjedu na izborima, pa je sada samo vršitelj dužnosti premijera.

Korupcija ili ‘lov na vještice’

Novo glasanje zakazano je za septembar, samo nekoliko sedmica prije no što se očekuje odluka tužitelja o suđenju Netanyahuu u tri slučaja korupcije, koje je on prozvao “lovom na vještice”.

Netanyahu je, uz pomoć američkog predsjednika Donalda Trumpa, postigao nekoliko državničkih uspjeha: SAD je priznao Jerusalem kao prijestolnicu države, kao i izraelski suverenitet nad okupiranom Golanskom visoravni.

Uz to, Washington se povukao iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine s Iranom, glavnim neprijateljem Izraela na Bliskom istoku.

Netanyahu je jedan od rijetkih svjetskih čelnika koji se može pohvaliti dobrim odnosima i s Trumpom, i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Na oduševljenje jevrejskih naseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali, zaobišao je Palestince u svojoj komunikaciji sa sunitskim arapskim čelnicima, koji dijele njegovu zabrinutost oko šiitskog Irana.

Snažna opresija prema Palestincima

No, izraelska opozicija lijevog centra i mnogi u inozemstvu strahuju da je Netanyahu propustio priliku s Palestincima pronaći rješenje s dvije države.

Izraelski povjesničar Tom Segev smatra da se, iako se Netanyahuova politička dugotrajnost može smatrati političkim uspjehom, može dogoditi da “će on ostati upamćen kao onaj koji je poveo Izrael prema snažnijoj opresiji prema Palestincima”.

Dore Gold, Netanyahuov izaslanik koji je sada na čelu think-tanka Jeruzalemski centar za javna pitanja, opisuje kako je premijer obrazovan u SAD-u pod velikim utjecajem svog oca Benziona Netanyahua, intelektualca koji se bavio progonima Jevreja toekom španske inkvizicije.

“Mislim da se smatra nekim ko će učiniti sve što je moguće i u njegovoj moći kako bi zaštitio svoj narod od bilo kakve katastrofe u budućnosti”, tvrdi Gold o svom bivšem šefu.

Netanyahuova politička strategija uključuje i imitaciju Trumpa u napadima na rivale na društvenim mrežama, čime se naglašavaju duboke podjele u izraelskom društvu.

I premijer, i ministar odbrane

Kao i Ben-Gurion, i Netanyahu paralelno s premijerskom funkcijom vrši dužnost ministra odbrane te jača vojsku, nepovjerljiv prema izraelskim susjedima i u skladu s doktrinom samodostatnosti.

No, dva čelnika su veoma različite ličnosti.

Jednostavnog govora i sitnog rasta, Ben-Gurion, rođen u Poljskoj, stupio je sa vlasti 1963. godine, u svojoj 76. godini, te se povukao u svoju spartansku kolibu u pustinju.

S druge strane, televizični Netanyahu, sa savršenim američkim naglaskom, zagovornik je slobodnog tržišta koji voli cigare i ima vilu na obali.

Izvor: Agencije