Netanyahu poslužio desert japanskom kolegi u metalnim cipelama

Fotografija koju je Moshe objavio Ingestramu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poslužio je premijeru Japana Sinzou Abeu desert u metalnim cipelama na službenoj večeri prošle sedmice, iako cipele nisu visoko cijenjene u japanskoj kulturi, kako navodi Middle East Eye.

Japanski premijer Abe stigao je u zvaničnu posjetu početkom mjeseca u okviru svoje diplomatske turneje po regiji. Benyamin Netanyahu i njegova supruga Sara organizirali su službenu večeru za japanskog premijera i njegovu suprugu Akie u rezidenciji izraelskog premijera u zapadnom dijelu okupiranog Jerusalema.  

Na iznenađenje gostiju, šef kuhinje Moshe Segev, koji je ujedno i glavni kuhar izraelske avio kompaniju EL AL, poslužio je desert u tamno crnim metalnim cipelama, koje je dizajnirala jedna britanska kompanija.  

Moshe, koji je pozvan da pripremi ovu svečanu večeru, objavio je na svom Instagram profilu fotografiju stola na kojem se vide metalne cipele i komadi čokolade u njima. Poznati izraelski kuhar je, kako se čini, očekivao da će ovakvom idejom izazvati divljenje svojih pratitelja, ali je naišao na savim suprotne reakcije korisnika društvenih mreža koji su iznijeli kritike na ovakvu Segevu prezentaciju deserta. 

Prema japanskoj tradiciji, obuća se izuva pred vratima prilikom ulaska u domove ili hramove, a briga o čistoći spada u sastavni dio toga. Ovakvi običaji se prakticiraju i na javnim mjestima, poput restorana, hotela i historijskih znamenitosti.   

Izvor: Al Jazeera