Netanyahu: Politički ‘događaj’ neće utjecati na odnose sa SAD-om

Benjamin Netanyahu, Jared Kushner, Jason Greenblatt
Kushner i Greenblatt doputovali su u Izrael u okviru turneje čiji je cilj da se postave temelji za ekonomski dio mirovnog plana SAD-a (EPA)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu rekao je u četvrtak savjetnicima za Bliski istok predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da politički “događaj” od srijede neće utjecati na izraelsko-američke odnose, aludirajući na raspuštanje izraelskog parlamenta Knesseta i poziv na nove izbore nakon što nije uspio formirati vladajuću koaliciju.

“Iako smo imali mali događaj prošle noći, to nas neće zaustaviti. Nastavit ćemo raditi zajedno. Imali smo odličan, produktivan sastanak, koji potvrđuje da naše savezništvo nikad nije bilo jače”, rekao je Netanyahu, objavilo je veleposlanstvo SAD-a u Izraelu.

Dodao je kako je ohrabren svime što je čuo da SAD pod rukovodstvom predsjednika Trumpa radi na približavanju saveznika u regiji protiv zajedničkih izazova, ali i da se iskoriste zajedničke mogućnosti, prenosi Beta.

Trumpov savjetnik i zet Jared Kushner te Jason Greenblatt, koji je zadužen za međunarodne pregovore, doputovali su u Izrael u srijedu navečer iz Jordana nakon posjeta Maroku u okviru turneje čiji je cilj da se postave temelji za ekonomski dio dugo očekivanog mirovnog plana SAD-a za Bliski istok.

Nagađanja o pomicanju predstavljanja plana

Trumpova administracija čekala je da se završe pregovori o formiranju vladajuće koalicije kako bi Izrael imao vladu koja može funkcionirati, ali sada nije jasno hoće li predstavljanje plana najavljeno za lipanj biti pomaknuto jer će se u Izraelu 17. rujna ponovno glasati, nakon što su prethodni izbori održani 9. travnja.

Strani mediji navode da je, ako nema jamstava da će nakon izbora Netanyahu ponovno biti premijer, svaki napredak koji Trumpovi izaslanici postignu u opasnosti da ga poništi nova izraelska vlada.

Ta vlada neće biti formirana prije listopada.

Britanski Guardian piše da će Washington, po svoj prilici, odgoditi svoj plan dok se to ne dogodi, kao što je učinio početkom ove godine pred izraelske izbore u travnju.

Tada će, međutim, Trump biti zauzet vlastitom kampanjom za 2020. i neće biti u stanju dati dugoročna jamstva u ime svoje zemlje.

Palestinsko je rukovodstvo unaprijed odbacilo plan Washingtona nazvan “Sporazum stoljeća”, navodeći da je Trump nepošten i pristran u korist Izraela.

“Sada je to sporazum sljedećeg stoljeća”, rekao je palestinski pregovarač Saeb Erekat u šali nakon glasanja u Knessetu.

Trump: Šteta je što se dogodilo

Dan Shapiro, bivši veleposlanik SAD-a u Izraelu, rekao je da je Trumpov mirovni plan “na ledu, možda zauvijek”.

Predsjednik SAD-a u četvrtak je izrazio žaljenje što Netanyahu nije uspio formirati vladajuću koaliciju, pohvalivši ga kao “dobrog momka”.

Novinari su Trumpa zamolili da komentira političku situaciju u Izraelu, gdje će 17. rujna ponovno biti održani parlamentarni izbori, drugi put u manje od pola godine.

“Šteta je što se dogodilo u Izraelu. Izgledalo je kao potpuna pobjeda za Netanyahua, koji je dobar momak. On je dobar momak. I sada su se vratili u fazu izbora. To je jako loše jer im to nije potrebno. Mislim da je suviše nemirno tamo, to je teško mjesto”, rekao je Trump.

Američki predsjednik otvoreno je podržavao Netanyahua u izborima, učinivši čitav niz koraka kako bi doprinio Netanyahuovoj popularnosti, navode izraelski mediji.

Izvor: Agencije