Netanyahu oštro osudio tursku ‘invaziju’ u Siriji

Turska artiljerija i avioni ciljaju kurdske mete na sjeveru Sirije (Reuters)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je oštro osudio “invaziju” turskih snaga na sjeveroistoku Sirije i upozorio na moguće “etničko čišćenje” Kurda u tom području.

“Izrael oštro osuđuje tursku invaziju kurdskog područja u Siriji i upozorava na etničko čišćenje Kurda”, naveo je Netanyahu u saopćenju i dodao da je Izrael spreman pružiti Kurdima “humanitarnu pomoć”.

U Izraelu, ključnom savezniku Washingtona, američko povlačenje i turska ofanziva izazivaju zabrinutosti, prenosi Hina.

Neki komentatori razmatraju mogućnost da Sjedinjene Američke Države napuste Izrael i strahuju da bi kratkoročno ta turska ofanziva omogućila Iranu, zakletom neprijatelju Izraela, da pojača svoje pozicije u Siriji, gdje podržava vlast Bashara al-Assada.

Benjamin Netanyahu je u vrlo napetim odnosima s turskim predsjednikom Recepom Tayipom Erdoganom, gorljivim zaštitnikom palestinskog pitanja.

‘Nezavisni Kurdistan’

Ayelet Shaked, predsjednica izraelske partije Yamina (Desno) pozvala je ranije na osnivanje kurdske države, tražeći od zapadnih zemalja da podrže Kurde, protiv kojih je turska vojska na sjeveru Sirije započela ofanzivu.

U postu na Facebooku, ona je napisala da bi formiranje države Kurda u interesu Izraela i SAD-a, kao i sigurnosti i stabilnosti regije.

„Naša sjećanja nam bude revolt protiv nasilja usmjerenog na drugi narod. Takvo je i tursko nasilje usmjereno na kurdski narod na sjeveru Sirije“, napisala je bivša ministrica pravde Izraela, prenosi Times of Israel.

Kako je rekla, Kurdi su najmnogobrojnija nacija na svijetu, sa 35 miliona ljudi, koja nema svoju državu, a Jevreji s njima dijele specijalne historijske veze.

„Kurdi su glavna snaga koja se borila protiv snaga ISIL-a i doživjeli su velike gubitke. Zapadni svijet trebao bi stati uz njih“, tvrdi ona.

Shaked je, kako navodi Times of Israel, još 2016. godine iznijela ideju o osnivanju nezavisnog Kurdistana.

‘Opasnost od velikog talasa izbjeglica’

„Morali bismo pozvati osnivanje kurdske države koja bi odvojila Iran od Turske, one koja bi bila prijateljska prema Izraelu“, navela je.

U srijedu, turska vojska na sjeveru Sirije je pokrenula operaciju protiv kurdskih snaga, nakon što je američki predsjednik Donald Trump odlučio povući vojsku SAD-a iz te zone.

Turska artiljerija i avioni ciljali su kurdske mete.

Shaked nije jedina koja je reagovala na tursku ofanzivu.

„Kao nacija koja predstavlja etničku manjinu na Bliskom istoku, Izrael ne može zatvarati oči pred patnjom Kurda u regiji“, poručio je preko Tweetera član stranke Plavo i bijelo Zvi Hauser, koji je upozorio da će „ubijanja i deportacije Kurda dovesti do velikog talasa izbjeglica koji će promijeniti demografsku realnost i pojačati nestabilnost“.

 

 

Prije pet godina, premijer Izraela Benjamin Netanyahu je izrazio podršku nezavisnom Kurdistanu, a u srijedu, njegov sin Yair objavio je sliku kurdske zastave.

Izvor: Times of Israel