Netanyahu: Oslanjanje na arapske zastupnike ugrožava sigurnost Izraela

'Formiranje manjinske vlade koja se oslanja na Zajedničku listu anticionistički je potez koji ugrožava našu sigurnost', kaže Netanyahu (EPA)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu upozorio je da bi formiranje izraelske vlade koja se oslanja na savez arapskih stranaka Zajednička lista ugrozilo sigurnost zemlje.

Na društvenim mrežama napisao je da njegov glavni rival na izborima održanim 17. septembra Benny Gantz, čelnik koalicije stranaka centra Plavo i bijelo, “odbacuje vladu jedinstva” i dodao da drugi čovjek u tom savezu Yair Lapid odbija potvrditi da neće formirati manjinsku vladu, koja će se u Knessetu oslanjati na arapske zastupnike, prenosi Beta.

“Formiranje manjinske vlade koja se oslanja na Zajedničku listu anticionistički je potez koji ugrožava našu sigurnost”, upozorio je Netanyahu, vođa konzervativnog Likuda, uoči isteka roka koji mu je predsjednik Izraela Reuven Rivlin dao za formiranje nove vlade.

Gantz, bivši načelnik Generalštaba, Lapid, nekadašnji ministar finansija, i vođa nacionalističke stranke “Izrael naš dom” Avigdor Lieberman odgovorili su premijeru u nedjelju navečer, navodeći da Netanyahu pokušava dobiti političke poene i diskreditirati rivale pred još jedne izbore umjesto da teži formiranju vlade nacionalnog jedinstva.

“Netanyahu, kampanja je okončana 17. septembra. Nisi uspio formirati vladu ponovo. Umjesto što gubiš vrijeme na videosnimke vrati mandat predsjedniku i pusti nas da formiramo liberalnu vladu jedinstva, koja će se brinuti o građanima Izraela i djelovati diplomatski i odgovorno”, napisao je Gantz na Twitteru.

Formiranje vlade

Parlamentarni izbori u septembru bili su drugi ove godine u Izraelu. Održani su jer Netanyahuu nije uspio formirati vladajuću koaliciju nakon glasanja u aprilu.

Ni poslije septembarskih izbora nije bilo jasnog pobjednika, a Rivlin je Netanyahuu povjerio zadatak da formira vladu jer ga je podržalo 55 zastupnika, jedan više nego Gantza.

Međutim, ni Netanyahu ni Gantz nemaju neophodnu podršku najmanje 61 od 120 zastupnika.

Netanyahu bi do srijede navečer trebao sastaviti koaliciju ili obavijestiti predsjednika zemlje da u tome nije uspio.

Prema zakonu, Rivlin može produžiti rok Netanyahuu za dvije sedmice, ali se ne očekuje da će sada to učiniti jer su male šanse da se prebrodi trenutni zastoj u pregovorima o vladi.

Očekuje se da će predsjednik Izraela umjesto toga zatražiti od drugog člana Knesseta – po svoj prilici, Gantza – da formira vladu iako on ima još manje šansi za uspjeh.

Vlada jedinstva

Rivlin je zbog toga odmah nakon izbora predložio da se osnuje vlada jedinstva, u kojoj bi vlast bila jednako podijeljena između blokova koje predvode Netanyahu i Gantz, i da obojica budu premijeri po dvije godine.

Gantz odbija biti u vladi s Netanyahuom, kome prijete optužnice za korupciju.

Čelnik koalicije Plavo i bijelo i Lieberman, čija je stranka ključna za formiranje vlade, pozvali su na vladu jedinstva s Likudom, ali da u njoj ne bude Netanyahuov blok vjerskih stranaka.

Gantz je uz to apelirao na Netanyahua da siđe s položaja čelnika Likuda zbog mogućih optužnica.

Izvor: Agencije