Netanyahu optužio Hezbollah da skladišti rakete usred Bejruta

Po tvrdnjama izraelskog premijera, Hezbollahova tvornica raketa smještena je u južnoj bejrutskoj četvrti (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu optužio je u Ujedinjenim narodima libanski pokret Hezbollah da u središtu Bejruta drži tajna skladišta oružja, koja mogu izazvati novu katastrofu u tom gradu, a čelnik proiranskog Hezbollaha mu je uzvratio da laže i huška Libance protiv tog pokreta.

Netanyahu je, podsjećajući na eksploziju koja je 4. augusta razorila bejrutsku luku i okolne četvrti, pokazao na bejrutsku četvrt Janah i rekao da se “ovdje može dogoditi druga eksplozija”, prenosi Hina.

U eksploziji u bejrutskoj luci u augustu, koju su izazvale tone nepravilno uskladištenog amonijevog nitrata, poginulo je više od 90 osoba, a povrijeđeno oko 6.000 osoba.

Po tvrdnjama izraelskog premijera, Hezbollahova tvornica raketa smještena je u južnoj bejrutskoj četvrti, u blizini kompanije koja trguje plinom.

“Ovo su spremnici plina. Tačno tu… To je nekoliko metara od benzinske pumpe… Smještena je među civilne zgrade”, rekao je pokazujući na kartu.

Netanyahu je pozvao stanovnike Janaha da zatraže da se skladište oružja ukloni.

Žestoka reakcija Hezbollaha

Sat vremena nakon Netanyahuovog obraćanja Generalnoj skupštini UN-a putem videoveze, čelnik Hezbollaha Hassan Nasrallah je u svom govoru putem televizije odgovorio da će “dopustiti medijima da uđu u zgradu o kojoj je govorio Netanyahu, kako bi cijeli svijet vidio da laže”.

Optužio je izraelskog premijera da pokušava “nahuškati” Libance protiv Hezbollaha.

“Mi vrlo dobro znamo gdje ćemo sa svojim raketama”, dodao je.

Izraelska vojska je, također nakon Netanyahuovog govora, objavila informacije o lokacijama tri postrojenja za proizvodnju navođenih raketa, za koja je rekla da pripadaju Hezbollahu, uključujući lokaciju o kojoj je govorio izraelski premijer.

Izraelska vojska je saopćila da je o postrojenjima više puta izvijestila UN te da sada od libanske vlade traži da intervenira, uz podršku međunarodnu zajednice.

Izvor: Agencije