Netanyahu odustaje od formiranja nove vlade

Ukoliko ni Benny Gantz ne uspije formirati vladu, to će dovesti do novih parlamentarnih izbora, trećih od aprila (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u ponedjeljak da odustaje od napora da formira novu vladu, nakon što nije uspio osigurati većinu u parlamentu nakon septembarskih izbora.

Netanyahu, koji se nalazi na čelu Likud partije, rekao je da vraća mandat izraelskom predsjedniku Reuvenu Rivlinu, nakon što je radio “na uspostavljanju vlade širokog jedinstva”, piše Reuters, prenosi Tanjug.

Rivlin je kazao da će u narednom periodu održati konsultacije s različitim političkim strankama kako bi ih obavijestio da će mandat za formiranje nove vlade dati Netanyahuovom rivalu i lideru stranke Bijelo-plavo Bennyju Gantzu.

Ukoliko ni Gantz ne uspije formirati vladu, to će najvjerovatnije dovesti do novih parlamentarnih izbora, trećih od aprila.

Bez dogovora o vladi jedinstva

Prema zakonu, Rivlin može produžiti rok Netanyahuu za dvije sedmice, ali se ne očekuje da će sada to učiniti, jer su male šanse da se prebrodi trenutni zastoj u pregovorima o vladi.

Očekuje se da će predsjednik Izraela, umjesto toga, zatražiti od drugog člana Knesseta – po svoj prilici, Gantza – da formira vladu, iako on ima još manje šansi za uspjeh.

Rivlin je zbog toga odmah nakon izbora predložio da se osnuje vlada jedinstva, u kojoj bi vlast bila jednako podijeljena između blokova koje predvode Netanyahu i Gantz te da obojica budu premijeri po dvije godine.

Gantz odbija biti u vladi s Netanyahuom, kome prijete optužnice za korupciju.

Izvor: Agencije