Netanyahu od Trumpa očekuje deklaraciju o Zapadnoj obali

Tri Trumpova stava u vanjskoj politici daleko su od toga da učine Izrael zadovoljnim (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu očekuje od američkog predsjednika Donalda Trumpa javnu deklaraciju za proširenje suvereniteta nad jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, rečeno je u kabinetu izraelskog premijera.

Kako prenosi Times of Israel, Netanyahu ne može sam preduzeti taj korak dok se vlada nalazi u prijelaznom periodu, zbog čega njegov kabinet lobira kod Trumpa, tražeći javnu podršku za takav potez.

Trumpove odluke

Trumpova podrška omogućila bi Netanyahuu da obeća onima koji glasaju za desničare da će, ukoliko opet postane premijer, proširiti izraelski suverenitet na naselja na Zapadnoj obali.

Ukoliko mu Trump pruži podršku, to bi bila treća dalekosežna diplomatska odluka SAD-a u posljednje dvije godine, navodi Times of Israel i podsjeća da je prethodno Trump priznao Jerusalem kao prijestolnicu, prebacio ambasadu tamo i priznao suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu zajedno s istočnim Jerusalemom u Šestodnevnom ratu 1967. godine i od tada naseljava te teritorije.

Na njima živi više od 600.000 jevrejskih naseljenika među skoro tri miliona Palestinaca.

Izvor: Agencije