Netanyahu: Nećemo dozvoliti Iranu posjedovanje atomskog oružja

Nećemo dozvoliti Iranu da dođe do nuklearnog oružja, poručio je Benjamin Netanyahu (EPA)

Izrael neće dozvoliti Iranu da dođe u posjed nuklearnog oružja, poručio je u srijedu izraelski premijer Benjamin Netanyahu, nakon što je Teheran najavio da će prestati pridržavati se određenih dijelova nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

“Čuo sam jutros da Iran namjerava nastaviti svoj nuklearni program. Nećemo dozvoliti Iranu da dođe do nuklearnog oružja”, rekao je on u govoru povodom Dana sjećanja na pale vojnike.

“Nastavićemo se boriti protiv onih koji nas hoće ubiti”, poručio je Netanyahu, prenosi Reuters.

Ranije u srijedu je iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je da će Iran nastaviti s visokim nivoom obogaćivanja uranija ukoliko svjetske sile ne održe svoja obećanja, data u okviru nuklearnog sporazuma postignutog 2015. godine.

On je dao rok od 60 dana ostalim potpisnicama tog sporazuma da ispune svoje obaveze, naročito kada je reč o bankarskim i naftnim sektorima.

SAD istupio iz sporazuma

Sporazum, koji je odobren i rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, omogućio je ukidanje određenih međunarodnih sankcija uvedenih Iranu zbog nuklearnog programa.

Teheran je zauzvrat obećao da će drastično smanjiti nuklearne aktivnosti i da neće proizvoditi atomsku bombu.

SAD je, nakon istupanja iz sporazuma, ponovo uveo sankcije Iranu, koje su bile suspendirane sporazumom.

Evropljani su od tada pokušavali, ali bezuspješno, Teheranu pružiti garancije kako bi se zaobišle američke sankcije koje znatno ugrožavaju iransku privredu.

Izvor: Agencije