Netanyahu nazvao Iran stvarnim neprijateljem

Benjamin Netanyahu: U Siriji napadamo položaje iranske vojske i samo mi pružamo otpor iranskoj vojsci (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u srijedu kako je Iran stvarni neprijatelj njegove zemlje.

On je boravio u posjeti izraelskoj vojnoj bazi “Shizafon”, na jugu zemlje, a nakon vojne vježbe koja je tamo održana, govorio je o posljednjim dešavanjima u Siriji i Pojasu Gaze, prenosi Anadolija.

Prema njegovim riječima, Iran ima za cilj “nuklearnim naoružanjem uništiti Izrael” te dodao kako je njegova zemlja odlučna spriječi Iran u toj namjeri.

Naglasio je kako Iran želi formirati novu bazu u Siriji.

“Odlučni smo se izboriti sa svim ovim problemima. U Siriji napadamo položaje iranske vojske i samo mi pružamo otpor iranskoj vojsci. Naš stvarni neprijatelj je, zapravo, Iran”, kazao je Netanyahu.

‘Spremni na svaki scenarij’

Govoreći o Pojasu Gaze, izraelski premijer je naglasio kako je Izrael po tom pitanju spreman na svaki scenarij.

“Možda u Gazi postoje neki koji misle da mogu podići glavu. Mogu im preporučiti da imaju u vidu da će odgovor na to biti smrtonosan i bolan”, rekao je Netanyahu.

Izraelska vojska je u utorak saopćila kako je sa područja Gaze otvorena vatra iz snajpera na izraelske vojnike na granici te kako je jedan od njih lakše povrijeđen.

Izraelska vojska je potom odgovorila tenkovskom paljbom na Gazu, pri čemu je poginuo jedan te povrijeđena su četiri Palestinca, među kojima jedan teže.

Izraelski borbeni avioni su u utorak navečer također izveli zračne napade na sjeveru Gaze, na položaje brigade Izz al-Din al-Qassam, vojnog krila Hamasa.

Izvor: Agencije