Netanyahu: Nastavljamo napade u Siriji bez obzira na S-300

Vjerujem da ćemo doći do rješenja koje će omogućiti nastavak dobre koordinacije između vojski Rusije i Izraela, rekao je Netanyahu (Arhiva)

Izrael će nastaviti sa napadima na mete u Siriji bez obzira na odluku zvanične Moskve da Damasku dostavi raketni sistem S-300, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu i naglasio da je obavijestio ruske zvaničnike o tome.

Obraćajući se novinarima u Jerusalemu, Netanyahu je rekao da je razgovarao sa zamjenikom premijera Rusije Maksimom Akimovim i rekao mu da će Izrael nastaviti boriti protiv, kako ta država opisuje, pokušaja Irana da produbi svoje vojno prisustvo u Siriji i dostavi oružje borcima Hezbollaha, prenosi portal presstv.com.

Izraelski premijer dodao je da vjeruje da će spor koji postoji između Rusije i Izraela po pitanju obaranja ruskog aviona Iljušin Il-20 kod zapadne obale Sirije biti razriješen.

“Vjerujem da ćemo sa zdravim razumom i dobrom voljom doći do rješenja koje će omogućiti nastavak dobre koordinacije između vojski Rusije i Izraela”, rekao je Netanyahu.

Sastanak s Putinom

On je također u nedjelju rekao da će se sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom uskoro kako bi razgovarali o toj koordinaciji.

Kako je ranije izvijestio ruski Tass, predsjednik Komiteta za odbranu ruske Doume i bivši komandant ruskih zračnih snaga Vladimir Šamanov u utorak je izjavio da će se Netanyahu i Putin uskoro sastati na razgovorima u čijem fokusu će biti Sirija, u kojoj se situacija drastično promijenila nakon što je Rusija toj zemlji dala tri paketa raketnog sistema S-300.

Prema njegovim riječima, jedna od tema razgovora Putina i Netanyahua će biti preciziranje pitanja zračne saradnje.

“Nema opasnosti za (ruske) avione u zračnom prostoru Izraela, koji je susjed Sirije. Vidimo sve letjelice, uključujući i stealth avione”, rekao je tada Šamanov.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je novinarima prethodno rekao da se na organiziranju sastanka Putina i Netanyahua radi, ali da tačan datum još uvijek nije utvrđen.

Izvor: Agencije