Netanyahu naredio nastavak zračnih napada na Pojas Gaze

Palestinsko ministarstvo zdravstva nije objavilo nikakve informacije o žrtvama (Al Jazeera)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izdao je u ponedjeljak naredbu vojsci za nastavak zračnih napada na Pojas Gaze.

Posredstvom društvenih mreža saopćio je da je razgovarao sa šefom obavještajne službe Shin-Bet Nadavom Argamanom i šefom izraelskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Meirom Benom Shabbatom, prenosi Anadolija.

Telefonom je razgovarao i s ministrom odbrane Naftalijem Bennettom i načelnikom Generalštaba Avivom Kochavijem, dodajući da je izdao naredbu da budu nastavljeni zračni napadi na Pojas Gaze.

S druge strane, izraelska vojska saopćila je da je izraelski vojni avion izveo napad na metu pokreta otpora Palestinski islamski džihad na sjeveru Pojasa Gaze.

‘Kukavička agresija u Damasku’

U Izraelu je, zbog povećanih tenzija, obustavljena nastava u školama blizu granice s Pojasom Gaze, koji je pod blokadom, a suspendirane su i pojedine željezničke linije.

U saopćenju izraelske vojske navodi se da su nakon analize situacije privremeno suspendirane željezničke linije na područjima blizu granice s Pojasom Gaze, a obustavljena je i nastava u školama.

Savjetovano je da se otkaže niz programa koji su trebali biti održani u Ashkelonu, Sderotu i Netivotu.

Ranije je najmanje šest osoba poginulo u izraelskom zračnom napadu na sirijsku prijestonicu Damask, prenosi Al Jazeera English, pozivajući se na agencije, te dodaje da je i Izrael potvrdio udare na glavni grad Sirije, kao i na palestinsku teritoriju Pojas Gaze, koja je pod opsadom.

U saopćenju oružane grupe Palestinski islamski džihad navodi se da su dva pripadnika te grupe poginula tokom “cionističkog bombardiranja Damaska”, koje se dogodilo u nedjelju kasno navečer.

“Kukavička agresija u Damasku odraz je nemogućnosti neprijatelja da se suprotstavi našim borcima u okupiranoj Palestini”, navodi se u objavi te oružane grupe.

Rijetko direktno priznanje Izraela

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR), grupa koja prati rat u Siriji, kasnije je potvrdila da su četvorica boraca jedinica koje su uz predsjednika Sirije Bashara al-Assada i koje imaju podršku Irana poginula u udaru Izraela.

Najmanje jedan od njih je Sirijac, dok su nepoznate nacionalnosti preostalih poginulih, rekao je šef SOHR-a Rami Abdurrahman za AFP.

Ranije je Izrael objavio da je pokrenuo napad na lokalitet južno od Damaska nakon raketne paljbe iz palestinske teritorije Gaze.

Navodi se da je “pogođen lokalitet Palestinskog islamskog džihada u području Adeliyah kod Damaska, koji je korišten kao centar aktivnosti Palestinskog islamskog džihada” te da je izvedeno nekoliko napada na Gazu.

To je rijetko direktno priznanje Izraela za takve napade.

Al Jazeera je dobila i nezavisnu potvrdu za zračne udare u Gazi, ali nema podataka o žrtvama na palestinskoj teritoriji.

Više od 20 ispaljenih raketa

Dan ranije Palestinski islamski džihad, koji djeluje na okupiranim palestinskim teritorijama i u Siriji, ispalio je više od 20 raketa iz Gaze.

Dopisnik AFP-a iz Damaska javlja da je malo poslije ponoći čuo nekoliko snažnih eksplozija.

Iz SOHR-a navode da su se udari dogodili “blizu Međunarodnog aerodroma u Damasku”.

Sirijska državna novinska agencija Sana objavila je da je “većina neprijateljskih raketa oborena prije nego što je pogodila mete”, dodavši da “nijedan aerodrom” nije pogođen.

Ranije je ista agencija objavila da je protivzračna odbrana aktivirana zbog napada “u području Damaska”.

Izvor: Al Jazeera i agencije