Netanyahu napao policiju zbog istrage o korupciji

Netanyahu se sumnjiči da je primao poklone od tajkuna, najviše od holivudskog producenta Arnona Milchana, rodom iz Izraela (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kritizirao je izraelsku policiju nakon što je najavljeno kako će biti nastavljena istraga u oba slučaja u kojima je on osumnjičen za korupciju, ocijenivši kako je „nelegalno curenje (informacija) postalo cunami“, prenose agencije.

Netanyahu je to napisao sinoć na svom Facebook profilu, te naveo kako je policijski savjetnik za medije koštao poreske obveznike milione šekela (stotine hiljada američkih dolara).

Tome je prethodio izvještaj Drugog kanala izraelske televizije da će policija nastaviti svoju istragu u dva slučaja, navodno primanje nelegalnih poklona od bogatih donatora i Netanyahuovim pregovorima sa vlasnikom tiražnog izraelskog lista Yediot Ahronota za povoljnije izvještavanje o potezima premijera u zamjenu za promoviranje zakona protiv rivalskog dnevnika.

Premijer Izraela je napisao također kako „javnost već dugo shvata da postoji jasan medijski lov“ na njega.

„Kao što je bio slučaj u prošlosti, ovog puta također će se tvrdnje protiv premijera pokazati kao neosnovane. Tako da neće biti ničega“, dodao je on.

Reakcija policije

Izraelska policija je u odgovoru jutros navela kako ona radi svoj posao u skladu sa zakonom i kako neće biti uvučena u neosnovane ratove s namjerom da se opstruira rad policije i podrije vladavina zakona.

U prvom slučaju skupih poklona, nazvanom Slučaj 1.000, Netanyahu se sumnjiči da je primao poklone od tajkuna, najviše od holivudskog producenta Arnona Milchana, rodom iz Izraela.

Istraga se fokusira na to da je Netanyahu navodno pokušao da se kao premijer i ministar komunikacija zalaže za Milchanove interese.

U izvještajima se navodi kako će policijski istražitelji još jednom koordinirati istragu Netanyahua u naredne dvije sedmice.

Također je najavljeno kako će se tražiti da Netanjahu svjedoči i u takozvanom Slučaju 3.000 afere njemačkih podmornica. On nije osumnjičen u tom slučaju koji uključuje također optužbe za korupciju u sporazumu o kupovini vrijednom više od milijardu dolara između Njemačke i Izraela.

“Spreman zemlju spaliti”

Bivši izraelski premijer Ehud Barak je odgovorio na Netanyahuov napad na policiju na svom Twitter nalogu.

On je napisao kako je „Netanyahu na putu napolje, spreman spaliti zemlju, na prezren i opasan progon državnih institucija“.

„Kada zakon prijeti Bibiju, Bibi prijeti zakonu“, napisao je Barak, koristeći nadimak Netanyahua.

U augustu je policija produžila embargo na informacije koje se tiču istrage protiv aktuelnog šefa Vlade Izraela.

Na zahtjev suda je objelodanjeno kako je Netanyahu osumnjičen za korupciju, prevaru i iznevjeravanje povjerenja. 

Izvor: Agencije