Netanyahu najavio nove napade na Gazu

Spremamo se u vojnom smislu i to nisu puke riječi, kazao je Benjamin Netanyahu (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu potvrdio je pred članovima svog kabineta da je vojska spremila operaciju u Gazi, ukoliko u toj regiji ne dođe do poboljšanja humanitarne situacije, prenosi Anadolija.

Izraelska televizija Kanal 2 javlja kako je Netanyahu poručio da humanitarna kriza u Gazi predstavlja prijetnju po Izrael i da su njegove snage pripremile vojnu operaciju za slučaj da kriza uskoro ne bude okončana.

“Smirivanje nemira u Gazi je za nas poželjna situacija. Međutim, nismo sigurni da će se to dogoditi. Zato se spremamo u vojnom smislu. Nisu ovo puke riječi”, kazao je Netanyahu.

Izraelski premijer je tokom prošlotjednog sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel optužio palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da prekidom slanja novca želi u Gazi izazvati opći kaos, a u konačnici i rast tenzija na granicama.

Pod opsadom 11 godina

Gaza je već 11 godina pod opsadom Izraela i humanitarna kriza u toj regiji ogleda se u velikoj nezaposlenosti, nedostatku vode, struje, lijekova, kao i u devastiranoj infrastrukturi, podsjeća Anadolija.

Izraelske snage su u tom razdoblju u tri navrata izvele žestoke napade na Gazu, a posljednji se dogodio 2014. godine.

Tokom 51-dnevnih napada u Gazi je ubijeno 2.158, a ranjeno više od 11.000 ljudi.

Infrastruktura je u većoj mjeri devastirana.

Izvor: Agencije