Netanyahu najavio aneksiju dijela Zapadne obale

Palestinci se žestoko protive planu premijera Izraela (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je aneksiju dijela okupirane Zapadne obale na granici s Jordanom bude li ponovno izabran na dužnost, javlja Anadolija.

“Danas potvrđujem svoju namjeru, nakon što formiram novu vladu, da uspostavim izraelski suverenitet u dolini Jordana i sjevernom Mrtvom moru”, rekao je Netanyahu u govoru koji je uživo prenosila izraelska televizija.

Takav bi potez sigurno dobio snažnu podršku izraelskih desničarskih stranaka, o kojima Netanyahu ovisi kako bi mogao formirati koaliciju, prenosi turska agencija.

Jedno od njegovih predizbornih obećanja jest aneksija svih područja na cijeloj Zapadnoj obali na kojima su židovska naselja, uz napomenu kako to neće učiniti prije objave dugo očekivanog mirovnog plana koji priprema SAD i konzultacija s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Od ranije je poznato da se Palestinci žestoko protive takvom planu izraelskih vlasti.

Prema međunarodnom pravu, sva židovska naselja na okupiranom palestinskom teritoriju smatraju se ilegalnima.

Shtayyeh: Netanyahu razara mirovni proces

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh u svom je komentaru rekao kako je Netanyahu “glavni razarač mirovnog procesa”.

“Palestinski teritorij nije dio Netanyahuove predizborne kampanje”, rekao je Shtayyeh.

Dolina rijeke Jordan i sjeverni dio Mrtvog mora čine otprilike trećinu Zapadne obale, gdje živi najmanje 65.000 Palestinaca i 11.000 izraelskih doseljenika.

Izrael je odavno iskazao namjeru da tamo zadrži vojnu kontrolu sukladno bilo kojem mirovnom sporazumu s Palestincima.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu 1967., a Palestinci na tom području, kao i u Gazi, žele uspostaviti državu s Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.

Osuda šefova diplomatija arapskih zemalja

Izraelsko-palestinski pregovori propali su 2014.

Predsjednik Arapske lige Ahmed Aboul-Gheit izjavio je u utorak da su ministri vanjskih poslova arapskih zemalja osudili plan izraelskog premijera da anektira dijelove okupirane Zapadne obale, prenio je Tanjug.

Netanyahuov plan potkopava sve šanse za napredak u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu, izjavio je Gheit novinarima nakon jednodnevnog sastanka arapskih ministara vanjskih poslova u Kairu.

Izvor: Al Jazeera i agencije