Netanyahu: Manjinska vlada bila bi ostvarenje snova Iranu

Postoji realna mogućnost da se u narednih 48 sati formira manjinska vlada, tvrdi Benjamin Netanyahu (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u ponedjeljak da bi manjinska vlada, koja se oslanja na arapske stranke, bila “ostvarenje snova” za grupe Hamas i Hezbollah, kao i za Iran, koji ih podržava.

On je to rekao na vanrednom samitu desnog bloka, a nekoliko sati prije roka koji ističe njegovom rivalu, lideru stranke Plavo bijelo Bennyju Gantzu, za formiranje vlade, prenosi Tanjug, pozivajući se na izraelske medije.

Dodao je da bi Gantzova manjinska vlada, u kojoj bi bila i zajednička lista sastavljena od arapskih stranaka, predstavljala prijetnju za sigurnost Izraela.

‘Slavit će je u Ramallahu i Teheranu’

“Manjinska vlada, koju podržavaju Arapi, vlada je iz snova za Hamas, Hezbollah i Iran. Slavit će je u Ramallahu i Teheranu. I postoji realna mogućnost da se u narednih 48 sati formira manjinska vlada”, kazao je Netanyahu.

Kako je rekao, on nema namjeru izopćiti arapsku zajednicu, već one zastupnike koji “podržavaju terorizam” i “organizacije čiji je cilj da unište Izrael”.

“Ja ne vičem da je ‘tamo je vuk, tamo je vuk…’ zaista”, kazao je Netanyahu.

Izraelski premijer kritizirao je i jednog od osnivača partije Yaira Lapida, koji je podržao ulazak ultraortodoksnih stranaka u koalicionu vladu.

“Članovi ultraortodoksnih partija mogu potvrditi kakve su razgovore vodili s njima, Yair Lapid je bio spreman obući štreimel [krznenu kapu koju nose oženjeni muškarci Haredi Jevreji] i obući tefillin da napravi zabave kako bi mu se pridružili”, rekao je Netanyahu.

Gantz: Razgovarali smo sa zidom

Kako se navodi, na Netanyahuove opaske reagirao je Gantz, koji ga je pozvao da prestane napadati arapske zastupnike i da im se izvini.

“Tražili smo da se sastanemo i s Likudom, kako bi smo razgovarali o ključnim stvarima, međutim, uskoro smo shvatili da razgovaramo sa zidom”, rekao je on.

Gantz je pozvao Netanyahua da se vrati za pregovarački stol, ali bez njegovih desničarskih i vjerskih partnera.

On je dodao da su razgovori s drugim strankama napredovali po pitanju ključnih stvari koje brinu obične građane.

Izvor: Agencije