Netanyahu: Izraelu ćemo pripojiti trećinu Zapadne obale

'Tokom četiri godine nećemo Izraelcima ni Palestincima izdavati građevinske dozvole za preostalih 50 posto Zone C', rekao je Netanyahu (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da će Izrael pripojiti 30 posto okupirane Zapadne obale.

U intervjuu za izraelski list Makor Rishon kazao je da će Izraelu biti pripojeno 50 posto područja koje je klasificirano kao Zona C prema mirovnom sporazumu “Oslo II” iz 1995, prenosi Anadolija.

Prema tom sporazumu, Zona C čini 60 posto teritorije Zapadne obale.

“Anektirat ćemo 30 posto Zapadne obale. Osim toga, tokom četiri godine nećemo Izraelcima ni Palestincima izdavati građevinske dozvole za preostalih 50 posto Zone C”, kazao je Netanyahu odgovarajući na pitanje o načinu provođenja tzv. mirovnog plana Sjedinjenih Američkih Država za Bliski istok.

Ipak spreman pregovarati

Na pitanje hoće li Palestincima biti dozvoljeno da uspostave državu na preostalih 70 posto područja Zapadne obale Netanyahu je odgovorio da je to zasebno pitanje.

Ponovio je da je i dalje spreman pregovarati s Palestincima o tzv. mirovnom planu SAD-a za Bliski istok.

“Kao što sam rekao i ranije, ponavljam da sam spreman na pregovore s Palestincima u okviru ovog plana”, kazao je izraelski premijer.

Drugim sporazumom, koji je proizašao iz pregovora u Oslu, potpisanim 1995, okupirana Zapadna obala podijeljena je u tri geografski nepovezane regije, poznate kao zone A, B i C.

Trumpov plan

Zona A u početku je činila tri posto Zapadne obale, a s vremenom je, do 1999, obuhvatila 18 posto tog područja. Zona B čini 21 posto, a Zona C približno 61 posto okupirane Zapadne obale.

Američki predsjednik Donald Trump 28. januara 2020. iznio je svoj tzv. Sporazum stoljeća za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba. Iznošenju plana u Bijeloj kući prisustvovao je premijer Izraela Benjamin Netanyahu, ali ne i palestinski zvaničnici.

Planom koji je Trump objavio Jerusalem je proglašen nedjeljivim glavnim gradom Izraela. Trump je tada poručio da je njegov plan posljednja šansa za uspostavljanje nezavisne palestinske države.

Netanyahu je ranije otkrio da plan predviđa izraelski suverenitet nad svim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali te je poručio da je taj plan veoma veliki i historijski dobitak za Izrael.

Palestinska strana, uključujući pokrete Fatah i Hamas, odbacila je Trumpov plan i najavila nastavak borbe za prava Palestinaca. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas plan je nazvao zavjerom, a iz Hamasa su poručili da taj plan nije vrijedan ni papira na kojem je štampan.

Izvor: Agencije