Netanyahu: Izrael je spreman da pregovara s Palestincima

Ohrabrujem Palestince da ne izgube još jednu priliku, izjavio je Netanyahu (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u ponedjeljak kako je spreman da pregovara s Palestincima na osnovu američkog mirovnog “plana stoljeća”.

Izraelski desničarski čelnik uputio je taj apel u unaprijed snimljenom obraćanju konferenciji koju je organizirala “Hrišćanska unija za Izrael”, proizraelska evangelistička grupa sa sjedištem u SAD, prenosi Fena pozivajući se na agenciju Xinhua.

Govoreći dva dana uoči datuma koji je zakazao za aneksiju dijelova Zapadne obale pod izraelskom okupacijom, Netanyahu je zatražio od Palestinaca da “prigrle” Trumpov plan.

“Ohrabrujem Palestince da ne izgube još jednu priliku”, izjavio je Netanyahu.         

“Oni trebaju biti spremni na pregovore o postizanju historijskog kompromisa koji bi mogao donijeti mir i Izraelcima i Palestincima. Izrael je spreman na takve pregovore. I ja sam spreman na takve pregovore”, dodao je on.

Netanyahu je odredio 1. juli kao datum realizacije svog plana aneksije doline Jordana, koja čini 30-ak posto Zapadne obale, teritorije koju je osvojio tokom Bliskoistočnog rata 1967. godini.

Međunarodna zajednica osuđuje Izrael

Palestinci i međunarodna zajednica osudili su plan kao kršenje međunarodnog prava i prijetnju regionalnoj stabilnosti.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, apelovao je na Izrael da odustane od planova za aneksiju dijelova Zapadne obale što bi predstavljalo “najozbiljnije kršenje međunarodnog prava”, navodi se objavljenom izvještaju namijenjenom Vijeću sigurnosti.

U dokumentu se naglašava da bi aneksija bila “razorna po rješenje (po modelu) dvije države i prijetila bi naporima da se promoviše mir u regionu”, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Belgijski federalni parlament usvojio je u petak rezoluciju kojom se traži od Vlade da pripremi listu kontramjera protiv Izraela u slučaju da anektira okupirana palestinska područja.

Rezolucija, koju je predložila stranka Zeleni, usvojena je sa 101 glasom za te 39 suzdržanih, javlja Anadolija.

Rezolucijom se poziva Vlada Belgije da jasno odredi kontramjere u slučaju bilo kakve izraelske aneksije.

Palestinski pokret Hamas poručio je da izraelski plan o aneksiji predstavlja objavu rata.

“Palestinske grupe otpora smatraju izraelski plan aneksije velikih područja okupirane Zapadne obale objavom rata palestinskom narodu”, kazao je u videoporuci Abu Obeida, portparol Brigade Ezzedine al-Qassam, vojnog krila Hamasa.

Izvor: Agencije